19°C
Mostar 18°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

24.09.2020 / 09:48 KORONAVIRUS - Talijanski premijer

Conte: Moguće ciljano zatvaranje na lokalnom nivou, isključen drugi lockdown

Conte: Moguće ciljano zatvaranje na lokalnom nivou, isključen drugi lockdown
Foto: FENA
Talijanski premijer Giuseppe Conte potvrdio je u četvrtak da neće biti uvedena još jedna opšta blokada za obuzdavanje pandemije koronavirusa, dodajući da će možda biti nekih "dobro ciljanih zatvaranja" kako bi se zaustavili potencijalni skokovi u slučajevima COVID-19 na lokalnom nivou .

Italija bi mogla primijeniti ciljano zatvaranje tamo gdje je to potrebno radi suzbijanja širenja novog koronavirusa, dok je malo vjerojatno da će doći do još jednog lockdowna, rekao je premijer Giuseppe Conte za list 'La Stampa' u današnjem intervjuu.

"Danas je situacija u Italiji sigurno bolja nego u drugim evropskim zemljama, a mi smo bolje pripremljeni - čak i kao zdravstveni sistem - za suočavanje s mogućim ponovnim širenjem virusa", rekao je Conte .

„Trenutno isključujem mogućnost opšteg zaključavanja; moglo bi biti - ako je potrebno - dobro ciljanih zatvaranja. "

Conte je dodao da je prijedlog Evropske unije za reviziju pravila o migraciji i azilu "prvi korak, ali nedovoljan", a blok će nastaviti raditi na uspostavljanju učinkovitih mjera za repatrijaciju i obvezno preseljenje, prenosi Reuters.

Italija je registrirala ukupno 302.537 potvrđenih slučajeva virusa od početka pandemije, i ukupno 35.758 umrlih. Nakon što je u martu i aprilu Italija bila jedna od najviše pogođenih zemalja na svijetu, dnevne infekcije  koronavirusom u posljednje su vrijeme niže u usporedbi s drugim evropskim zemljama poput Španije, Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo