3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

23.09.2020 / 23:13 KORONAVIRUS - Šef američkog CDC-a

Redfield: Većina Amerikanaca mogla bi biti vakcinisana do jula

Redfield: Većina Amerikanaca mogla bi biti vakcinisana do jula
Robert Redfield / Vijesti.ba
Čelni američki zdravstveni dužnosnik Robert Redfield rekao je pred odborom Senata da bi se većina Amerikanaca mogla vakcinisati protiv koronavirusa najkasnije do jula 2021.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield očekuje da će oko 700 miliona doza vakcine biti dostupno krajem marta ili u aprilu, što je dovoljno za vakcinisanje 350 miliona ljudi.

"Mislim da ćemo do aprila, maja, juna, moguće jula, vakcinisati sve američke građane", rekao je Redfield Odboru za zdravstvo senata SAD-a.

Pred odborom su o pandemiji koronavirusa, koja je u SAD-u odnijela više od 200.000 života, svjedočili još šef američke Uprave za hranu i lijekove Stephen Hahn, šef američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci i dužnosnik za zdravstvo i socijalne usluge Brett Giroir.

Još nema vakcine za covid-19, ali nekoliko kandidata je u završnim fazama ispitivanja vakcine, uključujući kompanije Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson.

Vladina grupa odlučivat će o distribuciji vakcine

Kompanije su započele proizvodnju vakcine očekujući brzo odobrenje regulatora nakon što se utvrdi djelotvornost vakcine.

Fauci očekuje da će 50 miliona doza vakcine biti dostupno u novembru, a 100 miliona do kraja decembra. Do aprila vjeruje da će biti dostupno ukupno 700 miliona doza.

Zdravstveni dužnosnici i predsjednik Donald Trump iznijeli su različite procjene o tome kada će vakcina biti dostupna većini Amerikanaca.

Redfield je rekao da će vladina grupa koju čine dužnosnici iz zdravstva, socijalne skrbi i odbrane odlučivati o distribuciji vakcine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo