3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

23.09.2020 / 23:09 KORONAVIRUS - Pariz

U Francuskoj uvedene strože mjere zbog koronavirusa

U Francuskoj uvedene strože mjere zbog koronavirusa
Foto: Vijesti.ba
U Parizu i desetak većih francuskih gradova uvode se strože mjere zbog snažnog širenja zaraze novim koronavirusom, barovi će se ranije zatvarati i ograničit će se broj ljudi na okupljanjima, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran.

Francuska vlada predstavila je u srijedu novu kromatsku mapu za regije u kojima se stupanj zaraženosti pogoršava, a time se utire put da lokalne vlasti zaoštre ograničenja, napose u Parizu.

Ministar je predstavio novi "nacionalni okvir" s preporukama vlade lokalnim vlastima ovisno o tome u koju su zonu smještena pojedina područja - crvenu, super crvenu ili grimizno crvenu na novoj kromatskoj mapi ocjenjivanja stupnja prijetnje Covida-19.

Nova "grimizna" kategorija predviđena je za područja u kojima vrijede vrlo stroge mjere netom prije nego se savjetuje karantena.

"Ima nekoliko gradova koji će biti premješteni u višu kategoriju, ne samo Pariz", najavio je vladin izvor.

Lokalni prefekti - dužnosnici koji predstavljaju centralnu francusku vladu u regijama - sada trebaju predstaviti konkretne mjere.

Barovi će u Parizu od ponedjeljka moći raditi do 22 sata. Zatvaraju se sve teretane, a na javnim mjestima neće se moći okupljati grupe veće od 10 ljudi, rekao je Veran. Dodao je da će se vjenčanja i drugi događaji ograničiti na 30 ljudi.

Zatvaranje restorana i barova

Na velikim događanjima se ograničava broj sudionika na 1.000 umjesto dosadašnjih 5.000, piše list Le Parisien i drugi mediji. Prodaja alkohola bit će zabranjena iza 20 sati.

U Marseilleu, Aix-en-Provenceu i Guadalupeu zatvaraju se svi restorani i barovi.  

Dva vladina izvora rekla su da se pariška gradonačelnica Anne Hidalgo oštro protivi ograničenjima za rad restorana i barova u glavnome gradu jer to ima razorni učinak na gospodarstvo već teško narušeno pandemijom.

Te mjere neće biti održive dugoročno, rekao je savjetnik gradonačelnice Hidalgo zadužen za zdravstvo.

Kao i u drugim europskim zemljama u Francuskoj je stopa zaraženih rasla u kolovozu, a zdravstvene vlasti su vlasti u srijedu objavile da su u posljednja 24 sata registrirala 13 072 novozaraženih.

To je treći puta u posljednjih šest dana da je dnevni broj novozaraženih u Francuskoj bio veći od 13 000.  

Do sada je u Francuskoj od zaraze Covidom-19 umrlo 31 459 osoba, a ukupan broj slučajeva zaraze od početka pandemije je 481 141.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo