12°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

23.09.2020 / 18:02 KORONAVIRUS - Prilikom ulaska u zemlju

GP BiH će dijeliti letke s informacijama o ponašanju zbog pandemije

GP BiH će dijeliti letke s informacijama o ponašanju zbog pandemije
Foto: Vijesti.ba
Predstavnici Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara uručili su danas Graničnoj policiji BiH letke sa preporukama kojih se državljani BiH i strani državljani koji ulaze u BiH trebaju pridržavati 14 dana od dana ulaska u zemlju.

Riječ je o zajedničkoj aktivnosti Ministarstva civilnih poslova, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, saopšteno je iz Ministarstva civilinih poslova.

Nakon što je Savjet ministara 10. septembra donio odluku da svi strani državljani mogu ulaziti u BiH ukoliko imaju negativan PCR test, čime je potencijalno povećan broj ulazaka u BiH, kreirane preporuke će biti dragocjen podsjetnik za ponašanje u vrijeme pandemije.

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ je štampala preporuke na lokalnim i engleskom jeziku u 5.000 primjeraka, ukupno 20.000 letaka, koje će granična policija distribuisati na svim ulazima u BiH.

Preporuke je u ime Ministarstva civilnih poslova uručio šef Kancelarije Davor Bošnjak, a u ime Granične policije je preuzeo Radiša Samardžija, načelnik Kancelarije direktora Granične policije BiH. Primopredaji je prisustvovao i direktor SZO u BiH Viktor Olšavski.

"Ova aktivnost je još jedan dokaz zajedničkih napora da se preduprijede štetne posljedice virusa korona, podjednako koliko i potvrdi prijateljska podrška SZO", navodi se u saopštenju.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo