8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.09.2020 / 10:14 KORONAVIRUS - Dobre vijesti iz Japana

Lijek uz koji oboljeli od Covida brže ozdrave

Lijek uz koji oboljeli od Covida brže ozdrave
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Japanska tvrtka Fujifilm objavila je u srijedu da je njezin lijek Avigan, već odobren za tešku gripu, omogućio "statistički značajno" smanjenje vremena ozdravljenja pacijenata oboljelih od Covida-19.

Od 156 pacijenata uključenih u kliničko testiranje III faze u Japanu, prosječno trajanje oporavka je bilo 11,9 dana za one koji su liječeni lijekom Avigan i 14,7 dana za one koji su dobivali placebo, objašnjava tvrtka u priopćenju.

Kraj oporavka je određen u trenutku kada koronavirus više nije bio otkriven putem PCR testova, i ublaženi su ili su nestali drugi simptomi poput temperature.

Kliničko testiranje je bilo usmjereno na pacijente s lakšim upalama pluća povezanim s Covidom-19.

Kliničko testiranje vođeno od ožujka, sada završeno, nije otkrilo nikakve nove opasnosti za zdravlje povezane s uzimanjem Avigana, precizira Fujifilm.

Tvrtka će sada provesti "detaljnu analizu podataka" skupljenih tijekom testiranja i predviđa u listopadu predati zahtjev za komercijalno odobrenje lijeka za Covid-19 u Japanu.

Besplatni uzorci nekim zemljama

Lijek Avigan (favipiravir) je dozvoljen od 2014. u Japanu, ali samo za liječenje teških slučajeva gripe kada standardni lijekovi nisu bili učinkoviti.

Avigan je kontraindiciran za trudnice jer su testiranja na životinjama pokazala da utječe na razvoj fetusa.

Japanska vlada puno očekuje od tog lijeka i tražila je od Fujifilma da poveća proizvodnju i isporuči besplatne uzroke nekim zemljama koje su ga tražile.

Japan je već u svibnju odobrio lijek Veklury (remdesivir) američkog Gileada i osigurao si isporuke stotine milijuna doza raznih cjepiva protiv Covida-19.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo