11°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

22.09.2020 / 17:44 KORONAVIRUS - Donald Trump

UN mora Kinu smatrati odgovornom za pandemiju koronavirusa

UN mora Kinu smatrati odgovornom za pandemiju koronavirusa
Donald Trump / Vijesti.ba
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da Ujedinjene nacije moraju smatrati Kinu odgovornom za mnoštvo navodnih kaznenih djela, posebno za pandemiju novog koronavirusa, koja je odnijela gotovo milion života širom svijeta.

Trump je rekao da je Kina dovela u zabludu međunarodnu zajednicu, jer je zabranila domaća putovanja, istovremeno dopuštajući međunarodne letove kojima su njeni građani slobodno napuštali zemlju dok se virus širio.

"Moramo držati odgovornom državu koja je ovu kugu pustila u svijet - Kinu", naglasio je Trump tokom videoobraćanja na 75. generalnoj skupštini UN-a i nastavio:

"Kineska vlada i Svjetska zdravstvena organizacija, koju Kina gotovo kontroliše, lažno su objavile da nema dokaza o prenošenju s čovjeka na čovjeka. Kasnije su lažno rekli da ljudi bez simptoma neće širiti bolest. Ujedinjene nacije moraju Kinu smatrati odgovornom za njene postupke."

Trump je također optužio Kinu za bacanje plastičnog otpada u okean, prekomjerni ribolov u morskim zonama drugih država i ogromnu emisiju ugljika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo