7°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

21.09.2020 / 14:02 KORONAVIRUS - Covid-19

Capak: U Hrvatskoj će samoizolacija biti 10 umjesto 14 dana

Capak: U Hrvatskoj će samoizolacija biti 10 umjesto 14 dana
Krunoslav Capak / Arhiv
Direktor Instituta za javno zdravlje Hrvatske Krunoslav Capak najavio je danas skraćenje trajanja izolacije na 10, umjesto dosadašnjih 14 dana.

Capak je za zagrebačku N1 tv rekao da su najnoviji podaci pokazali da osobi oboljeloj od korone nakon sedmog dana značajno pada zaraznost.

"Nakon 10. dana osoba nije zarazna. Nema potrebe da izolacija bude duža od 10 dana. Ako u 24 sata nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije", rekao je Capak i dodao da će izuzetak biti teški slučajevi.

Naveo je da kriterijumi za testiranje neće biti značajno promijenjeni, osim što će učenici, studenti u domovima i osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, ubuduće biti tretirani kao medicinsko osoblje.

Treća bitna novina je da osoba koja je preboljela virusa korona i ima potvrdu o tome, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom.

Dodao je i da će prioritetne osobe za testiranje biti starije osobe i oni koji s njima rade.

Za današnjih 70 zaraženih, Capak je rekao da to nije realna brojka, jer se vikendom uvijek testira manji broj osoba.

"Broj će sutra sigurno biti veći. Mi već dvije sedmice imamo silazni trend i nadamo se da će biti nastavljen", kazao je Capak.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo