11°C
Mostar 14°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

19.09.2020 / 12:52 KORONAVIRUS - Covid-19

U Sloveniji 114 zaraženih, jedna osoba umrla

U Sloveniji 114 zaraženih, jedna osoba umrla
Foto: Arhiv
U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 3.070 testova potvrđeno 114 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je 23 slučaja manje nego prethodni dan, kad zabilježen rekordni broj zaraženih od početka epidemije, a još jedan oboljeli je umro, objavila je u subotu slovenska vlada.

Time se broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao na 4.309, od čega je trenutno aktivno 1.187 zaraza, a povećan je i broj umrlih, pa ih je sada 141, prenosi Hina podatke ministarstva zdravstva.

U bolnicama je 67 oboljelih od covida-19, od čega ih je deset na intenzivnom liječenju.

Najviše novih slučajeva zaraze zabilježeno je u Ljubljani, njih 30, nakon toga u Mariboru - 8, a ostali su raspršeni širom države.

Najviše novozaraženih je u dobi od 35 do 44 godina (23 slučaja), a zatim u dobi od 45 do 54 godine i od 55 do 64 godina ( po 21 slučaj), dok je po jedna zaraza zabilježena kod djeteta i osobe starije od 85 godina.

Zbog velikog porasta broja zaraženih vlada je pooštrila epidemiološke mjere zaštite, pa je od danas upotreba maski obvezna i na otvorenim površinama, ukoliko nije moguće primijeniti pravilo fizičkog razmaka.

U zatvorenim prostorima nošenje maske je obvezno bez obzira na fizičku distancu, a prilikom ulaska u zatvorene prostorije obvezno je i dezinficiranje ruku.

Ministarstvo obrazovanja u petak je školama i fakultetima poslalo upute o nošenju maski i drugim epidemiološkim mjerama, s naglaskom da se nastava i dalje odvija u učionicama i predavaonicama, ali su maske obvezne za učitelje, nastavnike i profesore, kao i za studente, te za učenike starije od 13 godina.

Kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze u radnim sredinama vlada Janeza Janše pozvala je u četvrtak poslodavce da svim zaposlenima prilikom dolaska na posao mjere temperaturu i tako omoguće siguran rad, za što su zakonski odgovorni, te da u dogovoru s liječnicima medicine rada definiraju stupanj rizika zaraze u svojim prostorima i tome preventivno prilagode način i vrijeme rada.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo