6°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

19.09.2020 / 08:31 KORONAVIRUS - Španija

Madrid uveo nove stroge mjere protiv koronavirusa

Madrid uveo nove stroge mjere protiv koronavirusa
Foto: Arhiv
Policija će od ponedjeljka kontrolirati izlaske i ulaske stanovnika u nekim dijelovima Madrida i okoline u kojima živi 13 posto ukupne populacije, čija će aktivnost biti prisilno ograničena kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Regionalna vlada Madrida najavila je jučer posebne mjere u 26 četvrti samog grada te u 11 predgrađa, uglavnom na jugu i jugoistoku gdje je tradicionalno žive siromašniji građani i imigranti.

U tim četvrtima među kojima su dio Vallecasa, Usera i Carabanchel te predgrađa poput Fuenlabrade u posljednje dvije sedmice se inficiralo više od 1.000 osoba među 100.000 stanovnika. Prosjek Madrida je 643, a čitave Španije 257 oboljelih na 100.000 stanovnika.

- Ta su područja gusto naseljena te postoji izražena fizička povezanost ljudi", rekla je Isabel Diaz Ajuso ( Ayuso), predsjednica pokrajine Madrid, na konferenciji za medije.

- Zaraza se širi na druženjima u obiteljskom okruženju i među prijateljima - dodala je.

Iz tih dijelova grada bit će zabranjeno izlaziti, ali i ulaziti u njih u idućih 14 dana. Prolaz će biti dopušten jedino ljudima koji moraju ići na posao, onima na putu u domove zdravlja i bolnice, banke, škole i obrazovne ustanove, te onima koji odlaze čuvati uzdržavane osobe.

Policija bi na cestama i u podzemnoj željeznici trebala provjeravati ukupno 850.000 stanovnika, a koji bi potvrdom i ličnom kartom trebali opravdavati eventualni izlazak iz četvrti.

Stanovnici uhvaćeni u kršenju odredbe bit će kažnjeni sa 600 eura, a financijske sankcije mogu ići sve do 600.000 eura što se uglavnom odnosi na poslovne objekte.

Restorani i kafići moraju smanjiti kapacitet za 50 posto te ne smiju posluživati na šanku, a dvostruko manje ljudi će primati trgovine, autoškole, sportski centri i hoteli. Parkovi će biti zatvoreni.

- Ovo je nužno kako ne bismo morali proglasiti izvanredno stanje i uvesti karantenu (za čitavu pokrajinu Madrid). To bi pak značilo gospodarsku katastrofu - napomenula je Ayuso.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo