8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

18.09.2020 / 23:04 KORONAVIRUS - Američki predjsednik

Trump: Do aprila ćemo proizvesti dovoljno cjepiva za sve Amerikance

Trump: Do aprila ćemo proizvesti dovoljno cjepiva za sve Amerikance
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Donald Trump je obećao u petak da će se do kraja godine proizvesti 100 miliona doza cjepiva za covid-19 i dovoljno da se do aprila 2021. cijepi 330 miliona Amerikanaca.

"Proizvest ćemo najmanje 100 miliona doza do kraja godine, a onda najvjerojatnije puno više, stotine miliona doza bit će raspoložive svaki mjesec te ćemo do aprila imati dovoljno cjepiva za sve Amerikance", rekao je američki predsjednik na konferenciji u Bijeloj kući, ponovo pokazujući optimizam u vezi s rezultatima kliničkih ispitivanja eksperimentalnog cjepiva.

Nije naveo koji će proizvođači biti kadri isporučiti te količine, ali dvije su tvrtke, Moderna i Pfizer, u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva. Prva očekuje rezultate u novembru, a druga u oktobru.

Obje tvrtke su potpisale ugovor s američkom vladom o isporuci stotina miliona doza pa su američke zdravstvene vlasti počele pripremu kako bi ih mogle uskladištiti i prve pošiljke isporučiti već u oktobru, 24 sata pošto cjepivo odobri Agencija za lijekove (FDA).


Cjepivo će se davati u dva puta, u razmaku od tri do četiri sedmice.

Dostupnost američkog cjepiva važna je tema predizborne utrke za predsjedničke izbore 3. novembra u kojoj je demokratski kandidat Joe Biden rekao da ne vjeruje Donaldu Trumpu, istaknuvši da cjepivo treba odobriti samo uz poštovanje strogih sigurnosnih standarda.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo