3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

18.09.2020 / 14:49 KORONAVIRUS - Covid-19

Beč: Obavezna maska u javnom prijevozu efikasna zaštita

Beč: Obavezna maska u javnom prijevozu efikasna zaštita
Foto: Vijesti.ba
Obavezna zaštitna maska jednostavno je i efikasno sredstvo koje putnici i zaposlenici bečkog preduzeća za javni gradski prijevoz "Wiener Linien" još od sredine aprila koristite za zaštitu tokom pandemije.

Ukupno 130 zaposlenih u sigurnosnoj službi ovog preduzeća dežuraju danonoćno i vode računa da se svi u vozilima i podzemnim stanicama pridržavaju pravila. Od početka jula, sigurnosna služba je opomenula oko 55.000 putnika koji nisu imali odgovarajuću zaštitu.

Svako ko odbije nositi zaštitnu masku, čak i nakon što mu se obrate i upozore, na kraju plaća kaznu od 50 eura i biva odstranjen iz vozila. Do sada je sigurnosna služba izdala 175 od ovih kazni.

- Ogromna većina putnika pridržava se pravila i ponovo apelujem na sve da u vozilima i na stanicama nose zaštitnu masku - rekla je članica gradske vlade za javni prijevoz, Ulli Sima.

Medicinske studije pokazuju da nijedan lanac infekcije do sada nije otkriven u javnom prijevozu. Sva vozila, a posebno površine s kojima putnici dolaze u kontakt, svakodnevno se temeljito čiste i dezinficiraju. Prva vrata u autobusu i tramvajima zatvorena su kako bi se stvorila minimalna zaštitna udaljenost između vozača i putnika.

O obavezi nošenja maski bečki "Wiener Linien" svoje putnike obavještava putem različitih kanala, kao što su najave na stanicama, vizuelna obilježja, društvene mreže, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo