8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

16.09.2020 / 12:04 KORONAVIRUS - Covid-19

Tepavčević: Bez sankcija za one koji se ne vrate u Srbiju do petka

Tepavčević: Bez sankcija za one koji se ne vrate u Srbiju do petka
Darija Kisić Tepavčević / Arhiv
Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona Darija Kisić Tepavčević izjavila je da neće biti sankcija za one koji se ne vrate sa odmora iz okolnih zemalja u Srbiju do petka, 18. septembra od kada je najavljen nadzor nad njima.

Ona kaže da cilj nadzora nije da se kažnjavaju građani, već je riječ o upozorenju "za njihovo dobro" kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje i kako ne bi došlo do drastičnog skoka broja zaraženih.

Tepavčevićeva je rekla za Televizju "Prva" da se time želi skrenuti pažnja građanima na koje simptome da obrate pažnju i kome da se jave kako bi se brzo sprovelo liječenje.

Ona je napomenula da i boravak u nekom od turističkih mjesta u Srbiji predstavlja rizik, ali da je po epidemiloškim podacima mnogo veći u nekim oklonim državama.

"Kada smo u prethodne dve sedmice sagledali kakav je bio rizik, 20 puta je veća verovatnoća zaraze u nekoj iz okolnih zemalja", rekla je Tepavčevićeva.

Ona je navela da u Srbiji nema novih žarišta, te da su "pojedinačna iskakanja u broju zaraženih uobičajna za epidemije".

"Ako jedan dan imamo 100, a drugi dan 20 novozaraženih, ne može se reći da je situacija pet puta bolja", rekla je Tepavčevićeva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo