12°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C

10.09.2020 / 19:21 Regija - Premijer Kosova

Hoti za trajno rješenje sa Srbijom, Zajednice dio sporazuma

Hoti za trajno rješenje sa Srbijom, Zajednice dio sporazuma
Foto: Vijesti.ba

Premijer Kosova Avdullah Hoti naglasio je da se zalaže za trajno rješenje u odnosima sa Srbijom, a to prema njemu podrazumijeva priznanje kosovske nezavisnosti.

Govoreći u vanjskopolitičkom komitetu u Evropskom parlamentu (AFET), Hoti je naglasio da je kosovska vlada započela proces dijaloga sa Srbijom sa ciljem da se postigne sveobuhvatni sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom.

- Svi mogu da shvate da se to može postići samo uzajamnim priznanjem. To je razlog zašto smo posvećeni. Ne zanima nas dugotrajno rješenje. Nas zanima trajno rješenje, a jedino rješenje je uzajamno priznanje - rekao je šef kosovske vlade pred evropskim zastupnicima.

Hoti je naveo sagovornicima u sjedištu Parlamenta da će isključivo Unija voditi politički proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Nedavni dogovor u američkoj prijestonici, Washingtonu, prema kosovskom premijeru može se shvatiti kao komplementarni element briselskoj ulozi u ovom procesu.

- Dogovor u Washingtonu je fokusiran na ekonomska pitanja, ali ima i neke političke elemente. Svaki dogovor sa Srbijom ima unutra i političke elemente. Ukoliko u potpunosti ne normalizujemo odnose sa potpunim priznavanjem, ne možemo smisleno da se angažujemo sa Srbijom - poručio je kosovski premijer, istakavši da će konačni sporazum sa Srbijom, "spriječiti i utjecaj trećih zemalja na zemlje regiona".

Hoti je također potvrdio da su u posljednjoj rundi dijaloga, održanoj 7. septembra, on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorili temu Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

On je objasnio da otvaranje teme ZSO ne znači da zvanična Priština ne želi da se povuče iz sporazuma koje su strane postigle 2015. godine.

- Ono što smo se dogovorili jeste da postignemo pravno obavezujući sporazum kako bismo mogli primijeniti i ovaj dogovor (ZSO) u konačnom sporazumu - objasnio je Hoti.

Osvrćući se na drugu temu koja je također otvorena u istoj rundi dijaloga u Briselu (finansijska potraživanja), kosovski premijer je precizirao da to podrazumijeva "sukcesiju, ratnu odštetu i vanjski dug".

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo