22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

07.09.2020 / 16:59 Svijet - Minsk

EU osudila otmicu bjeloruske opozicionarke Marije Kolesnikove

EU osudila otmicu bjeloruske opozicionarke Marije Kolesnikove
Foto: Vijesti.ba
Evropska unija je osudila represivne mjere bjeloruskih vlasti protiv demonstranata koji traže mirni prenos vlasti te je izrazila zabrinutost zbog navoda o otmici jedne od čelnica opozicije Marije Kolesnikave.

„Ono čemu svjedočimo u Bjelorusiji zapravo je kontinuirana represija vlasti nad civilnim stanovništvom“, rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano, prenosi Hina.

U toj istočnoevropskoj državi protesti se svakodnevno održavaju od izbora prije mjesec dana. Uhapšeno je najmanje 7 hiljada protestanata, a Ujedinjeni narodi primili su 450 izvještaja o njihovom mučenju i zlostavljanju.

Aleksander Lukašenko, 66-godišnji čelnik koji je na vlasti više od četvrt stoljeća, ne dopušta neposluh.

Nezavisni bjeloruski medij Tut.by prenosi da je 38-godišnja Kolesnikava u ponedjeljak ujutro oteta s ulice u centru Minska. Maskirani muškarci odveli su je u kombi, dodaje se, a od tog događaja se Kalesnikavoj gubi svaki trag.

Svjedokinja tvrdi da nije snimila događaj svojim pametnim telefonom jer je strahovala da će i ona biti oteta.

Kolesnikava je saveznica opozicione čelnice Svetlane Tihanovskaje koja je izbjegla u susjednu Litvaniju. Navodno oteta čelnica protesta članica je koordinacijskog vijeća Tihanovskaje koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji.

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius naglasio je da je Kolesnikava oteta i pozvao je na njezino hitno oslobađanje.

„Otmica Kolesnikave u centru Minska je sramotna“, saopštio je šef litvanske diplomatije na svom Twitter profilu.

Glasnogovornik Evropske komisije u ponedjeljak je kazao kako je represija bjeloruskih vlasti „neprihvatljiva“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo