07.09.2020 / 11:40 Regija - Brisel

Zajednička izjava Vučića i Hotija: Prioritet dijalog i EU integracije

Zajednička izjava Vučića i Hotija: Prioritet dijalog i EU integracije
Foto: RSE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepu Borrellu da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine uz pomoć EU, navedeno je u njihovom današnjem zajedničkom saopštenju.

To je ključni element puteva Srbije i Kosova ka EU, stoji u saopštenju izdatom uoči početka nove runde dijaloga danas u Briselu. Navodi se i da su se Vučić i Hoti obavezali da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU, u pogledu obaveza Kosova i Srbije prema EU.

„U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dvije strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“, stoji u zajedničkom saopštenju predsjednika Srbije i premijera Kosova.

Borrell je pozdravio zajedničku izjavu Vučića i Hotija i njihovu ponovo potvrđenu posvećenost evropskim integracijama i nastavku dijaloga.

U izjavi uoči početka susreta lidera u novoj rundi briselskog dijaloga, Borrell je naglasio da su teme koje će se otvoriti na današnjem sastanku “vrlo osjetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana”.

- Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovdje su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rješavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa - poručio je Borrell.

Visoki predstavnik EU je naglasio da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom ljeta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

- Ovi razgovori nisu uvijek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obje strane - naglasio je Borrell.

U Briselu se danas održava bilateralni susret EU - Kosovo, a potom slijedi bilateralni razgovor EU sa Srbijom, u okviru nove runde dijaloga Prištine i Beograda na najvišem političkom nivou. Domaćini susreta su šef evropske diplomatije Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao "vrlo dobar razgovor" sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

„Veliko hvala komesaru za susjedsku politiku i proširenje Oliveru Varhelyiju na značajnoj podršci koju EU pruža kroz ekonomski, politički i vrijednosni doprinos napretku Srbije. Posebno hvala komesaru na tome što mu nije teško da čuje i sasluša predstavnike Srbije, ma kako to nekome čudno zvučalo. Veoma dobar razgovor“, napisao je Vučić na profilu "Budućnost Srbije AV" na Instagramu.

Nakon bilateralnih susreta u Briselu se danas prelazi na takozvanu trilateralu - EU, Srbija i Kosovo.

Nakon skoro dvije godine zastoja, briselski dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova je obnovljen u julu.

Vučić i Hoti trebalo bi danas da zaokruže pitanja nestalih i raseljenih lica, kao i ekonomske saradnje. Unutar dijaloga koji Kosovo i Srbija vode uz posredovanje EU, oni bi također trebalo da otvore i teme koje obuhvataju položaj nevećinske zajednice na Kosovu, kao i o poravnanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

Današnji susret u Briselu održava se samo dva dana nakon što su Vučić i Hoti, u Vašingtonu u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trumpa, potpisali sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali i na godišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama od strane Kosova, odnosno kampanje za povlačenje priznanja od strane Srbije.

Vučić i Hoti su se, odmah po stizanju u Brisel, jučer sastali sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Mathewom Palmerom, kao i sa Lajčakom.

Lajčak je poslije susreta sa čelnicima Kosova i Srbije na Twitteru objavio fotografiju i poruku: "Spremamo se za nastavak dijaloga na visokom nivou."

Vučić je novinarima izjavio da Evropska unija insistira da ona vodi politički dijalog Srbije i Kosova.

- EU nesumnjivo želi ključnu ulogu za sebe i želi da ona bude nosilac tog procesa. Oni analiziraju ono što je u Vašingtonu napravljeno i mislim da žele da iskoriste dio onoga što je u Vašingtonu postignuto da bi mogli brže da napreduju. Da su najsretniji na svijetu - ko god bi vam to rekao, ne bi rekao istinu - kazao je Vučić novinarima u Briselu, nakon susreta sa Palmerom i Lajčakom.

Priština i Beograd su proteklog vikenda približili stavove i usaglasili tekst oko pitanja nestalih, raseljenih i ekonomske saradnje, nakon rasprave koja je vođena na ekspertskom nivou u subotu i u nedjelju. Bio je ovo četvrti ekspertski sastanak gdje se raspravljalo o ovim temama.

Šef kosovske delegacije Skender Hyseni je potvrdio da je došlo do pomaka i da je preostalo da saglasnost oko ova tri pitanja finaliziraju lideri.

- Približili smo se. Danas je rasprava i razmjena mišljenja bila malo konstruktivnija. Ostalo je da se sve zaokruži na najvišem nivou. Ima vidnog približavanja stavova oko onog što ja nazivam elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju - izjavio je Hyseni po okončanju ekspertskog susreta.

Prema novom pristupu prema dijalogu, nakon što je početkom aprila dužnost preuzeo Miroslav Lajčak, lideri se sastaju kako bi otvorili nove teme, oko kojih potom raspravljaju eksperti. Pošto se na ekspertskom nivou usaglase stavovi lideri, ponovo zasjedaju da bi dali konačan pečat oko tih pitanja, da bi zatim otvorili nova poglavlja.

Evropski zvaničnici najavljuju da će susreti između Beograda i Prištine od sada biti učestaliji.

Prema najavama, Lajčak namjerava da susrete lidera organizuje barem jednom mjesečno, dok će se eksperti sastajati svakih deset dana.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo