03.09.2020 / 21:57 Regija - Washington

Hoti: Istorijski dan; Vučić: Priznanje Kosova nije tema

Hoti: Istorijski dan; Vučić: Priznanje Kosova nije tema
Foto: Vijesti.ba
Današnji dan je istorijski, a u petak očekujemo finalizaciju razgovora, rekao je premijer Kosova Avdulah Hoti nakon završetka druge runde pregovora sa delegacijom Srbije u Bijeloj kući u Vašingtonu u četvrtak, 3. septembra.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da će se razgovori nastaviti i da će vidjeti da li mogu da postignu dogovor.

"Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov 'Ekonomska normalizacija'. Predstavnici Sjedinjenih Država su nam podijelili dokument koji naša strana sa sigurnošću nije vidjela i koji nemate dozvolu da iznosite. Taj papir za nas nije bio lak i u njemu je bila tačka o međusobnom priznanju, što za nas nije novost. Rekao sam da to ne možemo da prihvatimo i Trampova administracija je bila fer, shvatili su da to ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić.

Zahvalio se američkim domaćinima što su "bili spremni da čuju primedbe Srbije".

Nema sumnje da danas i večeras priznanje nezavisnosti Kosova neće biti tema, jer sam jasno stavio do znanja da mi to ne možemo da prihvatimo, rekao je Vučić.

Potvrdio je da je u jednom trenutku došla Ivanka Tramp, kćerka američkog predsednika Donalda Trampa, ujedno i njegova savjetnica.

„Da li će biti susreta na još višem nivou, to još niko ne može da potvrdi. To zavisi od toga šta će se događati tokom večeri“, rekao je Vučić, te dodao da „ako bude prijema na najvišem nivou, to će značiti da mi nismo nezadovoljni“.

Prva runda bila je fokusirana na jačanje ekonomskih veza i ekonomsku normalizaciju, a već je napravljen pomak u pregovorima, izjavio je domaćin sastanka delegacija Srbije i Kosova 3. septembra u Vašingtonu, Robert O'Brajan, savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsednika Donalda Trampa.

U objavi na Tviteru, Savjet za nacionalnu bezbednost citirao je O'Brajana koji je rekao da je prvi deo razgovora završen te da se raduju nastavku pregovora.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Richard Grenell, koji je uz O'Brajana domaćin sastanka, demantovao je da je Srbiji u sporazumu ponuđeno priznanje Kosova, informaciju koju je prethodno objavio ministar finansija Siniša Mali, inače dio delegacije Srbije u Vašingtonu.

Grenell je u odgovoru na tvit u kom se tvrdi da je Srbiji ponuđeno da potpiše nezavisnost Kosova, kratko napisao da to nije tačno.

(RSE)

Izdvajamo