19.08.2020 / 12:45 Regija - Potvrdio Selaković

Vlada Srbije i SPC formiraju tim za zaštitu srpskih svetinja

Vlada Srbije i SPC formiraju tim za zaštitu srpskih svetinja
Nikola Selaković / Vijesti.ba

Vlada Srbije će uz podršku Srpske pravoslavne crkve formirati specijalni tim za zaštitu svetinja, odnosno srpske i hrišćanske duhovne baštine, na prostorima na kojima živi srpski narod, piše beogradska Politika.

Generalni sekretar predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković kaže da će u timu, pored predstavnika crkve, biti predstavnici struke, istoričari, istoričari umjetnosti i svi koji mogu da doprinesu svojim radom.

“Zadatak tima biće rad na zaštiti kulturne, istorijske i duhovne baštine, svega onoga što narod zove svetinjama, tamo gdje su ugrožene fizički, pravno, po pitanju identiteta, originalnosti, nastanka i porijekla, rekao je Selakovć za RTS.

Selaković je rekao da će biti i prilike za angažovanje određenih ličnosti i stručnjaka po pozivu, jer, kako je naveo, nije svaka svetinja ista.

On je napomenuo da je to polje toliko široko i da država u prethodnim vremenima nije poklanjala nikakvu ili je poklanjala nedovoljnu pažnju ovim pitanjima.

Na pitanje o izgradnji puta kod manastira Visoki Dečani, Selaković je naveo da je predsjednik Vučić konkretno rekao da će to postaviti kao jednu od najbitnijih tema prilikom obnovljenih razgovora u Briselu.

„Naše je da alarmiramo javnost i govorimo o tome u međunarodnim, ne samo u domaćim okvirima”, rekao je Selaković.

Podsjetio je i da je predsjednik Srbije Vučić, prilikom posjete Vatikanu, papi poklonio monografiju o Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Novom Brdu, u trenutku kada se otvorilo pitanje identiteta te crkve.

„Mi smo izašli sa unaprijed pripremljenom ozbiljnom naučnom ekspertizom”, naveo je Selaković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo