9°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

15.08.2020 / 14:41 KORONAVIRUS - Vodeći američki epidemiolog

Fauči: Što više nastave na otvorenom

Fauči: Što više nastave na otvorenom
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Više od hiljadu Amerikanaca podleglo je koronavirusu svakog dana u protekle dvije nedjelje, a Centri za kontrolu bolesti predviđaju da bi do početka septembra broj žrtava mogao da iznosi 200.000. Doktor Anthony Fauci, vodeći američki epidemiolog, ...

... izjavio je da “nije zadovoljan razvojem situacije” i ponovo upozorio da neoprezno otvaranje može da ima katastrofalne posljedice.

Debata o otvaranju škola bjesni i dalje…U školama koje su se već otvorile brzo je došlo do problema - najmanje 2.400 učenika i nastavnika stavljeno je u karantin u šest država. Ali u državama gde nastava uživo nije počela - takođe postoji otpor, prenosi Glas Amerike.

Desetine roditelja i učenika u Pensilvaniji okupile su se ispred lokalne sudnice apelujući na vlasti da otvore škole. "Želim da budem u školi i bavim se sportom uz prave mjere zaštite", kaže Džeremi Leman, koji igra lakros za školski tim.

U Kaliforniji, jedna škola je prekršila naređenja države i ipak otvorila vrata za stotine učenika. "To će poništiti svaki potencijalni napredak koji smo ostvarili da zaustavimo virus", kaže Džesika Bergen koja je zagovornica onlajn nastave.

Doktor Anthony Fauci kaže da za ponovno otvaranje škola "zajednice treba da stopu infekcija drže ispod 10 odsto", kao i da mjerenje temperature nije pouzdani način pregleda.

U razgovoru uživo preko Facebooka sa guvernerkom Rhode Islanda Đinom Rejmondo, Fauci je izjavio da nastava treba da bude na otvorenom što je više moguće, da u školskim autobusima prozori treba da budu otvoreni a učenici nose maske što više mogu.

"Izlazite napolje što više možete. Ako pogledamo skupove na kojima je došlo do masovnog širenja virusa, skoro uvijek su bili na zatvorenom", rekao je podsećajući na žarišta zaraze u domovima za penzionere, skladištima, zatvorima, kao i na vjenčanjima i drugim socijalnim dešavanjima.

​Fauci, koga je na Instagramu uživo intervjuisao glumac Metju Mekohanej, kaže da Amerikanci treba da izaberu između žurki ovog ljeta i školske godine.

(Vijesti.ba / Glas Amerike)

Izdvajamo