0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

15.08.2020 / 09:05 KORONAVIRUS - Iz Sindikata poručili

Ako se ne osiguraju svi uvjeti prema zahtjevima Kriznog štaba KS, nastave neće biti uopće

Ako se ne osiguraju svi uvjeti prema zahtjevima Kriznog štaba KS, nastave neće biti uopće
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Iz Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine u Sarajevu kazali su da da nastava u novoj školskoj godini neće početi ako se ne osiguraju uslovi za to.

Nalašeno je da su im dva od tri modela nastave jasna.

- Jasan nam je prvi model, kada se nastava realizira u školi, odnosno školskim klupama. Drugi model je također jasan, odnosno da se nastava izvodi online. Međutim, nastavnicima, roditeljima, učenicima i široj javnosti apsolutno nije jasno šta predstavlja taj treći, takozvani kombinovani model - poručuju iz ovog Sindikata.

Tokom donošenja odluke o načinu odvijanja nastave, kako kažu, moraju se razmotriti, prije svega, preporuke kantonalnog Kriznog štaba, mišljenje Prosvjetno-pedagoškog zavoda, mišljenje Vijeća roditelja, stav Aktiva direktora srednjih škola, a onda i mišljenje Sindikata.

Naglasili su da su protiv početka, kako su naveli, realizacije nastave u KS-u ako zdravstvena situacija ne bude dozvoljavala.

- Naš interes je da se sačuva zdravlje učenika i radnika u obrazovanju. Ovo ističemo jer će učenici i nastavnici biti izloženi povećanom riziku, prvenstveno zbog neposredne međusobne komunikacije u školama. Da bi se nastava mogla realizirati u školskim uslovima, potrebno je osigurati neophodne sanitarne i higijenske mjere odnosno okrečiti školske učionice, izvršiti detaljnu dezinfekciju školskih prostora i opreme, osigurati dezinfekciona sredstva za svakodnevnu upotrebu učenicima i radnicima, osigurati neophodnu zaštitnu opremu - istakli su iz Kantonalnog odbora Sindikata.

Pod obaveznim su naveli redovnu i svakodnevnu saradnju sa domovima zdravlja te da će u tom slučaju podržati odluku resornog ministra.

A ukoliko se to ne osigura, kao opcija se nameće online nastava za koju su podsjetili da ima svoje nedostatke. Iz Sindikata su upozorili da su se prosvjetni radnici i učenici tokom online nastave u prethodnoj školskoj godini suočavali sa brojnim problemima, a jedan od njih je nedostatak tehničke opreme. Tvrde da tokom ljeta nije organizovana obuka za nastavnike o online nastavi, a da im razlozi za to nisu poznati.

Osvrnuli su se i na kombinovani model nastave za koji su kazali da im je nejasan.

- Njegova realizacija traži dodatna finansijska sredstva. Pouzdano znamo da u Ministarstvu postoji komisija koja će procijeniti situaciju i dati prijedlog ministru na koji način realizirati nastavu. Mi smo iznenađeni sastavom te komisije, u kojoj su zastupljeni predstavnici roditelja, direktora, Ministarstva, a niko od njih ne učestvuje direktno u nastavnom procesu - navedeno je u njihovom saopćenju.

Smatraju da nisu poduzete sve mjere i aktivnosti kako bi uspješno počela nastavna godina.

- Ukoliko se ne osiguraju svi uvjeti prema zahtjevima Kriznog štaba KS, a usljed toga bude ugroženo zdravlje učenika i nastavnika, nastave neće biti uopće - poručili su.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo