9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

13.08.2020 / 21:19 KORONAVIRUS - Covid-19

Hrvatska među zemljama iz kojih se zaraza najviše uvozi

Hrvatska među zemljama iz kojih se zaraza najviše uvozi
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Njemačka bilježi najveći rast broja novozaraženih virusom korona u proteklih nekoliko sedmica, a među zemljama iz kojih se zaraza najviše "uvozi" je Hrvatska, prenose hrvatski mediji.

Njemački institut Robert Koch svaki dan objavljuje izvještaje o stanju pandemije u Njemačkoj, a juče je zabilježeno 1.226 novozaražnih.

"Posljednji put je veći skok od ovog zabilježen 9. maja, kada je u roku jednog dana prijavljen 1.251 slučaj. Ovo je uznemirujući trend", navodi se u saopštenju Instituta.

U ovom institutu ističu da je povećanje broja zaraženih povezano sa otvaranjem granica, što je omogućilo izloženost virusu u drugoj zemlji, te povratak zaraženih u Njemačku.

Kao izvorišta zaraze navedene se zemlje zapadnog Balkana, među njima Hrvatska, te Turska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Španija.

"Kroz konstantnu prevenciju i rano prepoznavanje povećana transmisija i povećanje slučajeva mogu biti izbjegnuti. U tu svrhu testiranje putnika koji dolaze iz inostranstva sprovodiće se besplatno, a obavezno testiranje za putnike iz visokorizičnih zemalja biće uvedeno krajem sedmice", navodi se u dnevnom izvještaju Instituta Robert Koch.

Italija je uvela obavezno testiranje svih koji dolaze iz Hrvatske, a Slovenija je najavila pooštravanje mjera.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo