15°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

13.08.2020 / 20:09 KORONAVIRUS - Moskva saopćila

Srbija među zainteresiranima za rusku vakcinu protiv Covida-19

Srbija među zainteresiranima za rusku vakcinu protiv Covida-19
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Moskva je saopćila da je već 20 zemalja u svijetu izrazilo interes za nabavku njihove vakcine protiv koronavirusa, a među njima je i Srbija.

"Moskva je saopćila da je već 20 zemalja u svijetu izrazilo interes za nabavku njihove vakcine, a među njima su Filipini, Brazil, Srbija… Ključna tržišta (za rusku vakcinu) će biti van Zapada, dok će europski, američki i vjerovatno kineski znanstvenici nastaviti da razvijaju sopstvene verzije vakcine", prenosi Beta svjetske medije.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je priopćio da je Rusija proizvela vakcinu protiv koronavirusa.

Da bi uvjerio javnost u ispravnost vakcine, on je rekao da je njegova kćerka već vakcinisana.

Ruski zdravstveni zvaničnici su kazali da vakcina garantira dvije godine imuniteta na koronavirus.

Američki i europski znanstvenici su pak skeptični prema ruskoj objavi o pronalasku vakcine.

Agencija podsjeća kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na početku pandemije da će Srbija "napraviti vakcinu", a potom je govorio da će Srbija biti među prvim zemljama na svijetu koja će je dobiti, podsjeća agencija.

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je ranije kako najava da će Srbija biti jedna od prvih 20 zemalja koja će dobiti vakcinu, znači "da su više eksperiment nego nešto drugo".

On je dodao da se zalaže za nabavku vakcine koja će biti izrađena po standardima Europske unije, jer je tu riječ o najstrožim kriterijumima.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo