20°C
Mostar 20°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

13.08.2020 / 19:50 KORONAVIRUS - Novi test pljuvačke

Bolnica u Izraelu testira brži, precizniji i jeftiniji test na koronavirus

Bolnica u Izraelu testira brži, precizniji i jeftiniji test na koronavirus
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Novi test pljuvačke mogao bi da otkrije za manje od sekunde da li je osoba zaražena novim koronavirusom, saopćio je danas najveći medicinski centar u Izraelu.

Specijalni spektralni uređaj analizira sadržaj bočice u koju pacijenti prethodno pljunu nakon ispiranja usta posebnim rastvorom. Uzorak se obasjava svjetlom i analizira se reakcija da bi se utvrdilo da li je prisutan virus.

Pošto je mašina sposobna da uči, test je vremenom sve precizniji.

Eli Schwartz iz Centra za geografsku medicinu i tropske bolesti Medicinskog centra Sheba, koja vodi istraživanje, saopćila je da je ova metoda jednostavnija od PCR testa koji se obično koristi za detekciju koronavirusa.

"Do sada smo imali veoma obećavajuće rezultate sa ovom novom metodom, koja će biti znatno lakša za primjenu i znatno jeftinija", rekla je Schwartz.

Centar je objavio da u inicijalnom kliničkom ispitivanju učestvuje nekoliko stotina pacijenata i da je uređaj koji sadrži tehnologiju vještačke inteligencije uspio da identifikuje prisustvo virusa u tijelu stopom uspješnosti od 95 posto.

Količina virusa u pljuvački pacijenta povećava se sa napredovanjem bolesti kazao je stručnjak za molekularnu virologiju na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu. On je naglasio da je veliki izazov u tome da se virus detektuje kod ljudi koji su "na samoj granici".

On je ocijenio da će novi test predstavljati veliki korak naprijed ukoliko njegova efikasnost bude potvrđena u poređenju sa tehnologijom koja se sada koristi.

Svaki novi test košta manje od 25 centi, a aparat manje od 200 dolara. Izraelska kompanija Newsight Imaging, koja je razvila novi test, radi na tome da dobije odobrenje od regulatora radi iznošenja proizvoda na tržište.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo