15°C
Mostar 17°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

12.08.2020 / 22:48 KORONAVIRUS - Covid-19

Koronavirus se širi Bejrutom, 50 posto bolnica nije funkcionalno

Koronavirus se širi Bejrutom, 50 posto bolnica nije funkcionalno
Foto: AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu da bi broj zaraženih koronavirusom u Libanonu mogao rasti nakon što je polovina zdravstvenih ustanova u Bejrutu oštećena u razornoj eksploziji prošle sedmice.

Richard Brennan, regionalni direktor WHO-a za izvanredne situacije, rekao je nakon procjene 55 klinika i zdravstvenih ustanova u libanonskoj prijestolnici da "preko 50 posto nije funkcionalno".

U eksploziji u bejrutskoj luci 4. kolovoza poginula je više od 200 ljudi, a ozlijeđeno njih 6000. Eksplozija je prouzročila veliku štetu na zgradama i bolnicama širom grada.

Tri velike bolnice su potpuno uništene u eksploziji, a mnoge druge su jako oštećene tako da im je znatno smanjen kapacitet, rekli su dužnosnici.

Predstavnica WHO-a u Libanonu, Iman Shankiti, rekla je u srijedu da nedostaje 500 do 600 bolničkih kreveta u Bejrutu uslijed eksplozije.

Brennan je također upozorila na "zabrinjavajući rast" broja slučajeva koronavirusa u Libanonu nakon eksplozije.

"Jučer smo imali u Libanonu najveći dosad zabilježeni broj slučajeva covida-19", kazala je.

Libanonsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u utorak da je zabilježeno 309 novih slučajeva tako da je ukupan broj 7121. Ukupno je dosad od covid-19 umrlo 87 ljudi.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo