23°C
Mostar 21°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

12.08.2020 / 12:44 KORONAVIRUS - Odbačene sumnje zapada

Rusi tvrde: Vakcina protiv koronavirusa je sigurna

Rusi tvrde: Vakcina protiv koronavirusa je sigurna
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je u srijedu optužbe da je ruska vakcina protiv koronavirusa nesigurna kao neutemeljene i plod konkurencije, prenose Vijesti.ba.

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dala odobrenje za vakcinu protiv virusa koji uzrokuje covid-19 nakon manje od dva mjeseca ispitivanja sigurnosti i djelovanja te vakcine na ljudima, prenosi Hina.

Taj je potez Moskve izazvao osudu zapadnih medicinskih stručnjaka zbog toga što nisu provedena opsežna i dugotrajna klinička ispitivanja te vakcine na velikoj populaciji koja bi pokazala je li vakcina sigurna za primjenu i učinkovita.

Moskva tvrdi da vakcina garantuje dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest covid-19.

Samo oko deset posto kliničkih ispitivanja rezultira uspjehom i stručnjaci su izrazili bojazan da je Moskva pretpostavila nacionalni prestiž sigurnosti preparata koji namjerava pustiti u široku upotrebu.

Broj oboljelih u Rusiji četvrti je najveći na svijetu i u srijedu je zabilježeno novih 5102 slučaja čime je ukupni broj oboljelih od covida-19 porastao na 902. 701.

U protekla 24 sata preminulo je 129 osoba pa ukupni broj preminulih sada iznosi 15.260.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo