10°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

11.08.2020 / 12:16 KORONAVIRUS - Uz poštovanje svih mjera

Kisić objasnila kako će izgledati nova školska godina u Srbiji

Kisić objasnila kako će izgledati nova školska godina u Srbiji
Darija Kisić-Tepavčević / Vijesti.ba
Krizni štab u Srbiji donio je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mjera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka, prenosi Tanjug.

Prema njenim riječima "u jednoj učionici moćiće da bude do 15 đaka, koji će sjediti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta".

Kisić-Tepavčević je, prošle sjednice Kriznog štaba, novinarima rekla da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama, uzrast djece, a posebno će se voditi računa, nešto što će se kontinuirano pratiti, a to je aktuelna epidemiološka situacija.

Ukazala je da "sada imamo situaciju kada mjere prevencije daju efekte i imamo pvoljniju epidemiološku situaciju".

"U skladu s tim donijete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave", objasnila je ona.

Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za štampu u 15 sati, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević.

Kisić je rekla da je "bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mjere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju moguću mjeru prenošenja infekcije".

"Predviđa se i da cijeli prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mjera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbjedan boravak u školama za djecu", dodala je ona.

Kisić je rekla da je "maska kao preventivna mjera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati živjeti u narednom periodu".

S tim u vezi, ukazala je da će i "u školskoj sredini nastavnici sve vrijeme morati da nose masku, a da će za djecu biti definsane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mjesto".

Rekla je da i "đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće mijenjati".

"Preporučuje se nošenje maske za sve vrijeme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sjede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske", dodala je Kisić-Tepavčević.

Kisić je navela i da je plan edukacije u vezi korona virusa razrađen proteklih nedjelja i da je planirano da se objavi u posljednjoj nedelji avgusta.

"To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za djecu. Nastojaćemo da bude što više vizualnog sadržaja na mjestima na kojima su đaci", rekla je Kisić Tepavčević.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo