12°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

10.08.2020 / 20:35 KORONAVIRUS - Nesavršena ideja

Turisti u Parizu zbunjeni novim pravilima za nošenje maski

Turisti u Parizu zbunjeni novim pravilima za nošenje maski
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Nošenje maski u nekim prenapučenim predjelima Pariza postalo je obavezno u ponedjeljak u sklopu napora da se zaustavi nagli porast zaraženih koronavirusom, ali turisti su zbunjeni lokacijama na kojima su nova pravila primjenjiva.

Detaljan popis više od 100 zona obaveznog nošenja maski uključuje popularnu četvrt Montmartre, s uskim ulicama i obalama rijeke Sene, ali isključuje druge poznate turističke destinacije kao što su Eiffelov toranj, Elizejska polja i veliko trgovačko područje Les Halles.

"Nije nam jasno. Mi smo turisti tako da ne znamo u kojim zonama moramo da nosimo masku. Pretpostavljamo da se radi o lokacijama na kojima se skupljaju turisti, ali nema znakova, pa je prilično nejasno", rekao je Dominico Ditoma, francuski turista koji s porodicom posjećuje Montmartre.

Svi koji su stariji od 11 godina moraju platiti novčanu kaznu od 135 eura ako ih se uhvati bez maske na mjestima na kojima je obavezna.

Službenica gradske vijećnice Audrey Pulvar branila je kompleksnu mapu za obavezno nošenje maski, koja je dostupna na gradskoj web stranici, rekavši da je u "fazi razvoja" i temelji se na kriterijima poput mogućnosti ljudi da u određenom prostoru poštuju pravila fizičke distance.

"Zbog toga je u pojedinima ulicama u jednom dijelu obavezno nošenje maske, a drugom nije", kazala je Pulvarza lokalne medije u ponedjeljak.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo