0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

10.08.2020 / 08:59 KORONAVIRUS - Covid-19

Australija: Rekordan dnevni broj smrtnih slučajeva usljed zaraze koronavirusom

Australija: Rekordan dnevni broj smrtnih slučajeva usljed zaraze koronavirusom
Foto: AA

Australijski premijer Scott Morrison izjavio je da unutrašnje granice vjerovatno neće biti otvorene prije Božića, dok je u zemlji registrovan rekordan dnevni broj novih smrtnih slučajeva koronavirusa.

Postoje dokazi da drastične mjere blokade javnog i privrednog života u Melbournu daju rezultate i da se broj novih infekcija u državi Victoria usporava na najniži nivo u prethodnih sedam dana.

"Danas imam više nade nego tokom prošle sedmice", rekao je Morrison novinarima u Canberri i pozvao državne lidere da sarađuju i omoguće povratak kući građanima koji su se zadesili dalje od svojih domova.

Osam australijskih država i teritorija preduzelo je različite mjere kao odgovor na krizu, a to je rezultovalo sa nekoliko internih zatvaranja granica.

U Victoria je tokom prethodna 24 sata registrovano 19 smrtnih slučajeva, a pojedine države još nisu objavile nove podatke.

Istovremeno, u Victoriji su registrovana 322 nova slučaja korona virusa tokom prethodna 24 časa, što je najmanji dnevni broj infekcija od 29. jula.

Melbourne, grad sa blizu pet miliona stanovnika, pod blokadom je od početka jula. Građani su primorani da ostanu kod svojih kuća, a firme su zatvorene.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo