8°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

09.08.2020 / 23:33 KORONAVIRUS - Covid-19

Gates: Pandemija za "bogati svijet" gotova do kraja 2021.

Gates: Pandemija za "bogati svijet" gotova do kraja 2021.
Foto: Vijesti.ba

Suosnivač Microsofta Bill Gates procjenjuje da će pandemija virusa korona za “bogati svijet” biti završena do kraja 2021. godine, ali da će ostalima biti potrebno više vremena za oporavak.

“Inovacije u dijagnostici, terapijama i vakcinama su impresivne. Zbog toga smatram da u bogatom svijetu možemo okončati pandemiju do kraja 2021. godine, a za ostatak svijeta do kraja 2022. godine”, izjavio je Gates, prenosi američki sajt CNET.

Gates finansira medicinsko istraživanje i programe za vakcine putem svoje Bill & Melinda Gates Fondacije.
Svjestan je da je pandemija sve zemlje svijeta vratila nekoliko godina unazad kada je riječ o ekonomskom rastu, borbi protiv HIV-a, malarije, piše Investitor.me.

Gates je kritikovao američki sistem testiranja na virus korona, kao i način na koji se američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija nose sa situacijom. Otvoreno je rekao da je visok broj slučajeva virusa korona u SAD rezultat nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata, kao i nenošenja zaštitnih maski.

Gates vjeruje da će vakcina biti razvijena, ali da će zbog različitih problema uključujući proizvodnju moći da pomogne samo bogatijim zemljama.

(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo