20°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

07.08.2020 / 16:04 KORONAVIRUS - Sastanak u Banja Luci

Bolnice u RS raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme

Bolnice u RS raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme
Foto: Ministarstvo zdravlja RS

Sve bolnice u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme, a četiri mikrobiološke laboratorije koje vrše testiranje na koronavirus virus imaju dovoljnu količinu testova i njihova nabavka se vrši u kontinuitetu – rečeno je na sastanku...

...entitetskog ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića sa svim direktorima bolnica u tom bh.entitetu.

Značajan izazov je organizacija rada tako da, kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u jednoj općini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete.

Univerzitetski klinički centar RS je, kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja, od prvog dana na raspolaganju ostalim bolnicama po pitanju edukacije kadra i razmjene iskustava. 

-Ono što je najvažnije jeste da su svi pacijenti kojima je potrebna zdravstvena njega adekvatno zbrinuti i da se protokoli dijagnostike i liječenja prilagođavaju najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije - rekao je Šeranić.

Na sastanku je razgovarano i o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante, ali i sprovođenju brzih testiranja za sve pacijente koji se primaju na bolničko liječenje, a u toku je i nabavka nove količine ovih testova.

-Pripremamo kapacitetete za narednu sezonu gripa i korona virusa, koja se očekuje od jeseni. Takođe, moramo ojačati kapacitete i za zbrinjavanje pacijenata kod kojih je potvrđen novi virus korona, a potrebna im je neka vrsta hirurške intervencije ili poroda - naglasio je resorni ministar.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo