1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

07.08.2020 / 11:42 KORONAVIRUS - U Vladi FBiH

Novalić sazvao hitan sastanak sa kantonalnim premijerima

Novalić sazvao hitan sastanak sa kantonalnim premijerima
Foto: Vijesti.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je danas radni sastanak s pomoćnikom federalnog ministra zdravstva Goranom Čerkezom, ...

... te čelnicima Federalne uprave policije Ensadom Kormanom, Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem i Federalne uprave civilne zaštite Mustafom Kadribegovićem.
 
Na sastanku su analizirane mjere i aktivnosti koje poduzimaju federalni organi u vezi sa sprječavanjem širenja COVID-a - 19.
 
Konstatovano je da je povećan broj oboljelih, te da postoji tendencija rasta, ali je istaknuto da je situacija još uvijek pod kontrolom.
 
Ocijenjeno je da je potrebno zajedničko djelovanje Vlade Federacije BiH s vladama kantona, a sve kako bi se poduzele nove mjere i aktivnosti s ciljem sprečavanja nastanka i suzbijanja bolesti izazvane novim koronavirusom. Istaknuto je da je neophodno pojačati i policijske i inspekcijske mjere nadzora provođenja sadašnjih mjera.

Nakon sastanka predstavnik ministarstva zdravstva Goran Čerkez novinarima je kazao kako je na sastanku istaknuto da je epidemiološka situacija dosta teška, ali da je još uvijek pod kontrolom.

“Potrebno je uraditi i dodatne napore da se stabilizuje situacija. Potreban je i veći i jači angažman inspekcija, kao i ministarstava unutrašnjih poslova", kazao je Čerkez.

Čerkez je dodao kako je evidentno da postoji kršenje mjera i da inspekcija na tome radi.

“Postoji niz instrumenata na raspolaganju kantonima u borbi protiv virusa, ali to nije "lockdown" koji ne bi mogli izdržati. Također, ne bi mogli izdržati je brzo širenje zaraze”, istakao je on.

Čerkez je kazao da veliki priliv pacijenata u bolnice ne predstavlja problem samo zbog nedovoljnog broja kreveta, nego i zbog manjka osoblja koje treba da liječi zaražene osobe smještene u bolnice.

Premijer Novalić je za ponedjeljak sazvao hitan sastanak u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu na koji su pozvani premijeri svih deset kantona u Federaciji BiH, predsjedavajući oba doma Parlamenta Federacije BiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite.
 
Na sastanku će se razgovarati o poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a-19.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo