15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

04.08.2020 / 20:31 KORONAVIRUS - Premijer FBiH

Novalić najavio pooštravanje mjera i borbu za nabavku vakcine

Novalić najavio pooštravanje mjera i borbu za nabavku vakcine
Foto: Vijesti.ba

Premijer FBiH Fadil Novalić kaže da se potpuno oporavio nakon zaraze koronavirusom te da se na vrijeme počeo liječiti.

Otkrio je da je na kraju klasificiran kao srednje težak pacijent.

- Bolest je opasnija nego što se misli, neugodnija također. Organizam nema prirodan odgovor, imate neki neugodan osjećaj. Imate neke pojave koje su daleko nezgodnije od gripe. To je potpuna nemoć, na kraju vam napadne sve organe, rekao je Novalić za Hayat TV.

On je rekao da će već sutra zvati Krizni štab da se prepakuju mjere.

- Ne da zatvorimo ljude, nego da im pojasnimo mjere koje su na snazi. Moramo definirati kubikažu, prostor, što znači da moramo pooštriti i definisati te mjere. S jedne strane ponovo moramo vratiti kampanju i reći građanima da je u pitanju opasna bolest. Rečeno je da će virus oslabiti, a on je ojačao. Ne možemo dati baš restriktivne mjere, ali možemo pooštriti pravila, zapravo inspekcije da još više rade svoj posao, naveo je Novalić.

Dodao je da, ukoliko stanje ovako bude u KS, tu će se uvesti rigoroznije mjere, ali to ne mora biti u kantonima gdje je bolje stanje.

- Mi kao vlada i vlade kantone imamo mehanizme u rukama da pojasnimo koliko je to opasno. Mehanizmi su se koritili dok je bilo vanredno stanje. Sad se mora u liberalnom obliku to definirati, ako se kaže da se mora nositi maska onda mora tako biti, ako treba biti rastojanje u restoranima to će se tako i desiti, kaže Novalić.

Na pitanje o raspodjeli respiratora i opreme, Novalić kaže da je svih 18.000 zdravstvenih radnika poslalo pismo da se da oprema.

- Da bi se to pustilo u bolnice moramo naći instituciju koja će izvršiti provjeru, pa tek onda to pustiti u upotrebu. Vjerovatno je slučaj „Respiratori“ zaplašio aktere, pa se svi plaše ući u tu priču. Bar smo mogli donirane respiratore podijeliti. Već u trećoj sedmici augusta ću tražiti da se to podijeli, kaže Novalić.

Na pitanje - hoće li naši zavodi eventualno krenuti u  pravcu onih u Hrvatskoj kako ne bismo ostali bez vakcine kada se konačno proizvede?, Novalić je odgovorio:

- Gledajte sasvim sigurno u tome neće učestvovati Zavodi, nego to radi država. Očito postoji lijek protiv korone koji se ispituje aktivno, a za nešto takvo važno država pregovara. Moramo stati u red i tražiti lijek. U svakom slučaju što se pregovori otvore prije, prije ćemo dobiti vakcinu, to bi moglo biti nekad na proljeće, u martu ili aprilu. 

Premijer je rekao da brojevi govore da recesija nije ni toliko koliko smo računali da će biti loša.

- Nama su prihodi na penzionom manji za 2. 5 posto što je dobro. Konačno smo prošle sedmice u kantone ubrizgali novac. Vidimo da svi samo hranu kupuju, jer se boje ovog stanja, rekao je Novalić.

Na pitanje hoćemo li za proces vakcine imati para, Novalić odgovara da za to moramo imati novce.
- Nešto drugo ćemo žrvovati da bismo se oslobodili ove napasti. Nema cijene koju Federacija neće platiti za vakcinu kad se ona pojavi, rekao je Novalić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo