19°C
Mostar 19°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

31.07.2020 / 20:06 KORONAVIRUS - Koronavirus

Zrakoplovni sektor upozorava na nedosljedna ograničenja putovanja u EU

Zrakoplovni sektor upozorava na nedosljedna ograničenja putovanja u EU
Foto: EPA - Vijesti.ba

Dvije velike organizacije koje predstavljaju zrakoplovne kompanije i udruga zračnih luka oštro su u petak kritizirali "nedosljedna" ograničenja putovanja u Europi koja potkopavaju povjerenje putnika.

"Europski zrakoplovni sektor traži od država članica EU i Schengena kao i od Velike Britanije da razmotre ograničenja putovanja, posebice karantene", pišu Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA, 290 kompanija) i Airlines for Europe (A4E), kao i ACI Europe, koja predstavlja više od 500 zračnih luka u 45 europskih zemalja.

Oni su pismo uputili čelnicima i ministrima prometa, zdravstva i unutrašnjih poslova zemalja EU, šengenskog prostora i Velike Britanije.

Najavljene karantene u nekoliko zemalja

"Puno tih ograničenja nije u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)", navode tri organizacije.

"Neke od tih nacionalnih jednostranih mjera su u suprotnosti sa savjetima stručnjaka i dodatno potkopavaju povjerenje klijenata", upozoravaju one.

Nekoliko europskih zemalja najavilo je karantene za putnike iz drugih država i regija EU.

Britanska vlada je na brzinu odredila tu mjeru 26. srpnja prema Španjolskoj i iznenadila tisuće turista koji su se tamo zatekli na odmoru.

Tri udruge traže od vlasti bolju koordinaciju i usklađivanje na europskoj razini. Također traže da se mjere ograničenja donose što lokaliziranije i da se karantena primjenjuje samo kao krajnja mjera.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo