10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

29.07.2020 / 19:45 KORONAVIRUS - Vlada KS, OSCE i TV SA

Uskoro javna kampanja o važnosti nošenja zaštitne opreme

Uskoro javna kampanja o važnosti nošenja zaštitne opreme
Foto: FENA

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, sekretarka Ministarstva zdravstva KS Amra Isić i premijerova saradnica Adna Teskeredžić - Hrvatović danas su online razgovarali s ambasadoricom OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec i njenim saradnicama o pitanjima trenutne epidemiološke situacije u KS.

Ovo je samo nastavak razgovora OSCE-a s premijerom o ovim pitanjima, jer se od početka pandemije zajednički radi i unapređuje saradnja po pitanjima zaštite građana od koronavirusa.

Premijer Nenadić je ambasadoricu Kavalec i njene saradnice upoznao s tekućim javnim nabavkama u KS.

- Vlada KS je poduzela sve neophodne mjere da putem Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba ovog ministarstva u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama u KS osigura medicinsku i zaštitnu opremu svim zdravstvenim ustanovama u KS. Napravljen je pregled potreba, koje će ponovno zbog odličnih iskustava s UNDP-jem biti realiziran i nabavljen s njima - kazao je premijer.

Također je naveo kako je Vlada KS dala punu podršku sektoru zdravstva, odobrivši više od 150 pozicija za upošljavanje u zdravstvenim ustanovama, od čega 47 u Općoj bolnici, 73 u domovima zdravlja, 20 u Apotekama Sarajeva, te značajan broj njih na Stomatologiji, Hitnoj pomoći...

Nenadić je obavijestio ambasadoricu Kavalec o trenutnim procedurama koje se provode u vezi uspostave trajnog i privremenog izolatorija u KS.

Razgovarano je i o angažiranosti pojedinih institucija vezanih za pružanje zdravstvenih usluga na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou.

Premijer je zatražio i od OSCE-a da osiguraju podršku da se svi raspoloživi kapaciteti na kantonalnom i federalnom nivou stave u funkciji borbe protiv zaraznog oboljenja COVID-19, ali i pružanja „redovnih zdravstvenih usluga“ građanima KS.

Bilo je riječi i o tekućem procesu nabavke za institucije socijalne zaštite, Gerontološki centar, Sigurnu kuću, i druge.

OSCE je kao i do sada spreman da pruži potrebnu podršku, a najavljeno je da bi uskoro mogli implementirati projekt koji se već realizira u drugim evropskim zemljama. Riječ je o javnoj kampanja o važnosti korištenja zaštitne opreme u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. Kako bi bila vidljiva i prihvaćena od građana, dogovoreno je da na ovom pitanju u narednom periodu zajednički rade OSCE, Vlada KS i TVSA.

Ovom prilikom, prepoznate su i rizične tačke za potencijalno širenje koronavirusa, a to su odmarališta, ljetovališta na kojima se okupljaju brojni građani BiH.

- Zajedno s federalnim institucijama potrebno je raditi na sprečavanju eventualnog širenja zaraze iz ovih tačaka -  naglašeno je ovom prilikom, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)


Izdvajamo