14°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

29.07.2020 / 20:00 KORONAVIRUS - Data saglasnost

Vlada KS: Sarajevo će dobiti još jedan izolatorij

Vlada KS: Sarajevo će dobiti još jedan izolatorij
Foto: AA

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici dala saglasnost na Odluku i usvojila Projekt “Adaptacije i rekonstrukcije  bivšeg Armijskog medicinskog centra”.

Podsjećamo da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojom ranijom odlukom dala na korištenje Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objekt bivšeg Armijskog medicinskog centra, u krugu Opće bolnice "Prim. Dr Abdulah Nakaš".

Tom Odlukom precizirano je da pomenuti kantonalni Zavod ovaj objekt privremeno koristiti za potrebe izolatorija Kantona Sarajevo u kojem će biti smješteni pacijenti zaraženi koronavirusom iz KS.

Istom Odlukom je data i saglasnost za izvođenje radova na adaptaciji navedenog objekta u svrhu prilagođavanja za potrebe izolatorija.

Ranijim Zaključkom Vlada KS je 14. jula ove godine prihvatila inicijativa Zavod za javno zdravstvo KS za izdvajanje sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za prvu fazu rekonstrukcije i adaptacije prostorija ovog objekta sredstvima u iznosu od 159.202 KM.

Navedena sredstva preraspodjelom su dodijeljena Ministarstvu zdravstva KS iz donacija fizičkih i pravnih lica uplaćenih na budžetsku liniju Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu za posebne namjene u svrhu borbe protiv COVID-19.

Vlada KS je na današnjoj sjednici zadužila Zavod za izgradnju KS da hitno, odnosno odmah, pristupi realizaciji ovog projekta u najkraćim mogućim rokovima, te da zajedno sa Ministarstvo zdravstva KS i Zavodom za javno zdravstvo KS, u najkraćem roku, pripreme realizaciju druge faze ovog projekta koja podrazumijeva izvođenje unutrašnjih radova i opremanje, kako bi ovi procesi tekli paralelno, s ciljem što bržeg privođenja planiranoj namjeni ovog objekta.

Također je Vlada KS zadužila Ministarstvo zdravstva KS i Kantonalnu upravu civilne zaštite da pripreme i prijedlog alternativnog rješenja tj. objekta u kojem bi po potrebi bili uspostavljeni privremeni izolatorijski kapaciteti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo