10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.07.2020 / 20:00 KORONAVIRUS - Alarmantna situacija

Zdravstvo na izdisaju: BiH srlja u italijanski i španski scenarij

Zdravstvo na izdisaju: BiH srlja u italijanski i španski scenarij
Foto: Vijesti.ba
UN i WHO prije dva dana su u zajedničkoj izjavi izrazili zabrinutost izvještajima zdravstvenih ustanova širom BiH o povećanju broja slučajeva Covid-19.

- Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija u Bosni i Hercegovini su zabrinute izvještajima zdravstvenih ustanova širom BiH o dostizanju krajnjih granica kapaciteta s posljednjim oštrim rastom broja COVID-19 slučajeva. Iako održavanje zaliha testova, zaštitne opreme i prihvatnih kapaciteta zdravstvenih ustanova ostaje neophodno, zabrinjava potreba za pojačavanjem praćenja kontakata, nadzorom slučajeva i pojačavanjem specijalističkih ljudskih resursa, posebice doktora i medicinskih sestara i tehničara. Ne možemo ih ostaviti da se bore sa ovom krizom sami - navodi se u izjavi.

Danas se u BiH sve glasnije govori o mogućnosti da nas zadesi najcrnji italijanski ili španski scenarij.

Specijalista mikrobiologije i članica Evropske akademije nauka Mirsada Hukić danas je upozorila kako je naša zemlja u usponu kad je riječ o epidemije.

- Naša situacija se pogoršava, BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji. RS je u još većim problemima, ali mi BiH moramo gledati kao jednu cjelinu, istakla je Hukić.

Doktorica Hukić je istakla da su svi kantoni u FBiH bez izuzetka zahvaćeni epidemijom.

- Najteže su pogođeni oni gdje je najveća gustina naseljenosti i gdje je najrazvijenija ekonomija. Muškarci i žene su osjetljivi na ovaj virus, nešto malo više muškarci oboljevaju, ali to je neznatno. Dvije trećine oboljelih su mlade osobe. Kad je riječ o umrlim osobama, muškarci obolijevaju s težom kliničkom slikom i više umiru, kazala je ona.

Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH apelovao je danas da se epidemiološka situacija u FBiH počne shvatati ozbiljno na svim nivoima nadležnosti.

- Gdje je na terenu kontrola mjera? Zadnji čas za kontrolu, inače će se ići u restrikcije, jer zdravstvo u FBiH ne može ovo izdržati. Na istok zemlje se uvozi virus i neko u zemlji mora i o tome misliti. Nije pitanje centralizacije sistema nego se mora raditi dosta stvari lokalno, kazao je Čerkez.

Dodao je da vlade moraju početi kontrolisati mjere koje su uvedene.

- Nema krivičnih prijava, nema ni jedan lokal zatvoren. Mi ne možemo izmisliti dodatne kapacitete sistema kad govorimo o kadru i opremi, ali ako se ovako nastavi, mi ćemo imati španski scenario ovdje i onda ćemo se pitati zašto nismo radili posao. Kantoni da počnu raditi dio posla koji se odnosi na njih, kazao je Čerkez.

Prema riječima generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Sebije Izetbegović trenutno su 73 bolesnika na Podhrastovima, a od toga je 6 pacijenata na respiratorima.

- Jučer smo imali tri smrtna slučaja. Sve ukazuje na to da je situacija ozbiljna. Broj oboljelih se rapidno povećava. Ono što je najveća opasnost činjenica je da može doći do sloma zdravstvenog sistema ukoliko dođe do velikog i naglog priliva pacijenata. Danas imamo 43 zdravstvena radnika koja su pozitivna na COVID, i to je jedan dodatni problem, rekla je dr. Izetbegović za N1.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo