17°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 11°C
Bihać 6°C

27.07.2020 / 18:52 KORONAVIRUS - Koronavirus

WHO uručio BiH novu donaciju zaštitne medicinske opreme

WHO uručio BiH novu donaciju zaštitne medicinske opreme
Foto: FENA - Vijesti.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Regionalni ured za Europu, osigurala je novu donaciju zaštitne medicinske opreme za BiH koja je danas uručena Ministarstvu civilnih poslova (MCP) BiH.

Ovo ministarstvo i Svjetska zdravstvena organizacija od početka pandemije veoma uspješno sarađuju i donacija, kako je kazala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, samo je nastavak te saradnje i izraz riješenosti obje strane da na najbolji način pomognu stanovnicima BiH.

- Pomoć koju je dosada Svjetska zdravstvena organizacija dodjelila građanima BiH, zdravstvenim djelatnicima i ostalima u stanju potrebe veoma je je važna za nadvladavanje ovog akutnog zdravstevenog problema u BiH, ali ništa manje i u cijelom svijetu – kazala je Gudeljević izražavajući zahvalnost WHO.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) u BiH Ingrid Macdonald također je naglasila dobru saradnju sa MCP ne samo kada je riječ o zdravstvu, nego i obrazovanju i drugim oblastima.

- Što se tiče zdravstva sarađivali smo od samog početka pandemije i moram naglasiti da se sada infekcija pogoršala. Ono što mi smatramo jeste da treba imati fokus na testiranju, nadzoru i da mora postojati više podrške. BiH je na samom početku bila vodeća kada je riječ o mjerama uz nizak nivo infekcije, što sada nažalost više nije slučaj - navela je Macdonald.

Trenutna kriza je veoma izazovna i svaka zemlja se, kako je dodala, sa njom suočava kao i BiH. BiH, naglasila je, sada ima priliku da nađe pravi balans između svog javnog zdravstva i ekonomije.  

Donacija koju je direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Victor Olsavszky uručio Ministarstvu civilnih poslova BiH sastoji se od 1.000 vizira i 20.000 zaštitnih maski.

Olsavszky je apelirao na građane da se pridržavaju preporuka, odnosno higijensko-epidemioloških mjera, a na vlasti da se prate kontakti jer je to jedan od načina na koji se stvari mogu poboljšati.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo