26.07.2020 / 20:00 Regija - Zoran Zaev

Makedonci izabrali koncept koji vodi naprijed, a odbacili autokraciju

Makedonci izabrali koncept koji vodi naprijed, a odbacili autokraciju
Zoran Zaev / Vijesti.ba
Koalicija Možemo predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) na čelu s dosadašnjim premijerom Zoranom Zaevom relativni je pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora koji su se održali 15. jula.

SDSM osvojio je 46 od 120 mjesta u makedonskom Sobranju, što je dva više od rivalske desničarske i nacionalističke stranke VMRO. „Put koji nas vodi naprijed je zacementiran“, rekao je proglasivši pobjedu Zaev svojim pristalicama.

Bivša vlada Zorana Zaeva svoje djelovanje je temeljila na povezivanju kroz paradigmu „Jedno društvo za sve“ i „Vlada za građane“.

"Sve relevantne analize i ispitivanja javnog mnijenja, cjelokupno okruženje prije i posebno tokom kampanje, pokazivali su da su SDSM i koalicija Možemo sigurni pobjednici na ovim izborima. Da, očekivali smo pobjedu jer smo postigli uspjehe koji su bitni za građane i državu. Danas je NATO gotov posao, sigurno kročimo putem evropske integracije. Sloboda je potisnula prethodni režim. Plate i penzije danas su daleko veće nego kad smo mi preuzeli vlast. Očekivali smo da će građani to prepoznati i dogodilo se. Građani su 15. jula glasali za sigurnost sa SDSM-om, glasali su protiv opasnosti od povratku u prošlost“, kazao je Zaev u intervjuu za zagrebački Nacional.

Komentirao je i to što su stranice Državnog izbornog povjerenstva bile hakirane i nedostupne nekoliko sati tokom izbornog procesa.

"Takvi se napadi ne smiju dogoditi i svi smo bili pogođeni događajima s Državnim izbornim povjerenstvom. Očekujemo da će nadležne institucije otkriti sve detalje o načinu izvođenja elektronskog napada, nedostacima u web sistemu, kao i o tome ko stoji iza tih napada. Oni koji su dopustili da se dogode takve stvari moraju se smatrati odgovornim. Mi smo evropska država, članica NATO-a i vrlo dobro znamo da su takvi napadi usmjereni na štetu izbornom procesu, odnosno na štetu demokratije“.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane je konstatirao kako se radilo o izboru između „Zapada i Istoka“, između pluralizma i demokratije protiv nacionalizma i autokracije.

"Na ovim izborima definitivno su se suprotstavila dva različita koncepta. Prvo, koncept SDSM-a koji demokratski vodi naprijed u Evropu, sigurnog jedinstva, pravde, još veće slobode građana, prijateljstva, solidarnosti i jedinstva. Drugi je onaj VMRO–DPMNE koji je autokratski režim, za povratak u izolaciju, u opasnosti i neizvjesnosti, nove nepravde, kontrolu i prisilu, nove svađe u zemlji i sa susjedima. Građani su to prepoznali i nisu dopustili državi da se vrati i na dan izbora dali su nam smjernicu da idemo prema novim uspjesima.

On je dodao kako je VMRO–DPMNE vodio isključivo prljavu, crnu, negativnu kampanju temeljenu na lažima, konstrukcijama, širenju straha među ljudima, inzistirajući na temama zbog kojih su u prošlosti nekoliko puta poraženi.

"Nisu objasnili što će učiniti kako bi povećali plate, ali uplašili su birače lažima da će se država federalizirati. No narod dobro zna da se nije dogodilo, da se ne događa i neće se dogoditi. Imali su nevjerovatnu lošu vizualnu komunikaciju, videozapise s nepristojnom komunikacijom s biračima, kojima su vrijeđali inteligenciju ljudi. U njihovoj kampanji vidjeli smo frustraciju, a ne ponudu. SDSM je, kao i prije, na ovim izborima vodio pretežno pozitivnu kampanju za promicanje dosad učinjenog, ali prije svega predstavljanjem rješenja iz novog programa. Njime smo i promovirali naše kandidate za zastupnike koji će biti sposobni osigurati realizaciju naših rješenja“, kazao je makedonski premijer.

Obavještajne službe razotkrile su najmanje 150 portala koji su svakodnevno fabricirali lažne vijesti protiv Zaeva, a postojale su i četiri stranice na Facebooku koji su podržavale VMRO–DPMNE, ali birači nisu nasjeli na to.

"To pokazuje kakav je stav VMRO–DPMNE-a ne samo prema političkim protivnicima, već i prema građanima. Dok se mi vozimo autocestom otvorenim i poštenim politikama, uz moderne i transparentne komunikacije, oni plasiraju lažne vijesti iz nekih podrumskih centara za manipulaciju. Politike lažnih vijesti poražene su i na posljednjim predsjedničkim i na posljednjim lokalnim izborima, a sada i na parlamentarnim izborima. Građani žele konkretna rješenja, mjere i politike koje slijede njihove potrebe, žele planovе i mjere za suočavanje s covidom-19, za veće plate, red i standarde u državi. Građani su umorni od negativnih crnih kampanja i lažnih vijesti koje samo unose podjele, mržnju u društvo i stvaraju umjetne napetosti. Nakon ovih izbora svima je postalo jasno, a ponajviše onima u VMRO–DPMNE-u, da se povjerenje građana siče samo konkretnim mjerama i projektima“, smatra Zaev.

VMRO–DPMNE osvojio je dva zastupnika manje od Zaevove stranke. Na pitanje čiji je koalicijski potencijal veći i S kim planira formirati vladu, Zaev je odgovorio da mandat za formiranje nove vlade ima SDSM i koalicija Možemo.

"Odmah nakon praznika Ilinden, koji je 2. avgusta, ulazimo u proces pregovora za buduću koaliciju i formiranje vlade. S politikama koje vodimo i iskrenim i odgovornim stavom, SDSM ima daleko najveći kapacitet za koaliciju, daleko veći od kapaciteta VMRO–DPMNE-a ili bilo koje druge stranke. VMRO–DPMNE je poražena stranka čije politike su u suprotnosti s cjelokupnim demokratskim okruženjem i demokratskim smjerom prema kojem se zemlja nepovratno kreće. Građani žele da zemlja krene naprijed prema Evropi, poštujući različite građane i zajednice koje ovdje žive, bez prijetnji i prisile, bez straha. SDSM je velika, velikodušna i otvorena stranka i raspravljat ćemo o koaliciji sa svim strankama koje su spremne prihvatiti evropski, demokratski, progresivni, koncept i put koji Sjeverna Makedonija vodi kao članica NATO-a. Strukture koje zagovaraju ideje drugačije od demokratskog i evropskog koncepta ne mogu biti dio buduće vladajuće koalicije koju predvodi SDSM jer su takve sukobljene i retrogradne mogućnosti ili poražene ili marginalne“, kaže Zaev.

Nakon odbijenice EU za otvaranje pregovora Zaev je podnio ostavku na jesto premijera, pa je tehnička vlada upravljala zemljom gotovo pola godine.

"U tom je razdoblju bila potrebno pokazati odgovornost pred građanima i pred državom, a ja sam tu odgovornost preuzeo. To nije bio čin političke ostavke, već korak kojim sam pokazao da se zalažem za svoje građane, a ujedno i zahtjev za provjerom, odnosno potvrdom puta kojim zemlja ide. Kriza uzrokovana koronavirusom nije se mogla predvidjeti, uostalom cijeli se svijet s time bori. Ponosan sam što je moja stranka SDSM upravljala tehničkom vladom s predstavnicima koji su pokazali kapacitet i odgovornost za zaštitu zdravlja građana, bez dizanja panike i bez proricanja katastrofe. Učinak vlade bio bi puno bolji da nije bilo kadrova VMRO–DPMNE-a koji su otvoreno sabotirali, blokirali i opstruirali. To je samo još jedan dokaz destruktivnosti VMRO–DPMNE-a, ali i dokaz da ovakvo rješenje imenovanja tehničke vlade prije izbora nije dobro za zemlju i da treba razmotriti njegovu promjenu na sljedećim izborima“, smatra on.

Je li rezultatu izbora pomogla činjenica da je Evropsko vijeće u martu dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU-om i da je Sjeverna Makedonija primljena u NATO?

"Ovo su neka od naših najvećih povijesnih dostignuća. U 30 mjeseci uspjeli smo realizirati nešto što se nije dogodilo 30 godina, a bilo je to strateško opredjeljenje građana i države. Članstvo u NATO-u je odrađen posao, tako da su ovo su bili prvi izbori na kojima ulazak u NATO nije mogla obećati nijedna stranka jer smo taj cilj postigli. Isto je i s EU-om, započinjemo pregovore, ulazimo u proces i uskoro otvaramo prva poglavlja. Do prije samo tri godine to se činilo kao jako daleki cilj, a danas je to realnost. Mislim da su građani prepoznali da je sa SDSM-om to sigurno, da sa SDSM-om na čelu države možemo u NATO-u i EU-u i zato su nam 15. jula dali povjerenje da nastavimo tim sigurnim putem“, kaže Zaev.

On je komentirao i to što su otvaranje pregovora u novembru prošle godine blokirale zemlje na čijem su čelu liberalne i lijeve vlade, Francuska, Danska i Holandija, dok su svi šefovi država i vlada koji su članovi Evropskih narodnjaka bili za.

"Dilema je tada postojala samo u Francuskoj, što je svakako donijelo razočaranje za našu zemlju. Ali ostali smo uspravni, uporni i odgovorni, pokazali smo razumijevanje, shvatili smo da iza te historijske pogreške stoji nespremnost EU-a da u tom trenutku nastavi proces proširenja, da im treba nova strategija, o kojoj je predsjednik Macron otvoreno govorio. Sada kada je sve to gotovo za nas, kada se dilema Francuske riješi odlukom o započinjanju pregovora, nakon što uskoro naša zemlja dobije novu vladu i novu skupštinu, očekujemo da će se sve što smo postigli cijeniti. Vjerujemo da ćemo kroz pregovarački proces s našim prijateljima iz EU-a intenzivirati proces evropeizacije Sjeverne Makedonije i tako Evropu vratiti kući“, zaključio je Zoran Zaev.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo