15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

17.07.2020 / 20:00 Regija - Srbinovski za Vijesti.ba

Analiza izbora: Albanska stranka odlučuje ko će vladati S. Makedonijom

Analiza izbora: Albanska stranka odlučuje ko će vladati S. Makedonijom
Foto: Vijesti.ba

Politički analitičar iz Skoplja Aleksandar Srbinovski komentirao je za Vijesti.ba izbore održane u Sjevernoj Makedoniji u srijedu.

Na izborima je koalicija predvođena aktuelnim premijerom Zoranom Zaevom ostvarila pobjedu.

“Izborna kamapanja, izborni ciklus a i samo glasanje su bili skoro pa skandinavski u Makedoniji, prošli su uz najbolju atmosferu i zaista održali imidž NATO zemje koja je pretendent za članstvo u EU. Jedina mrlja ako se tako može reci su rezultati post izbora koje nisu na vrijeme objavljeni radi hakerskih napada na Državnu Izbornu komisju, pa se zato sad stvar i razvukla nepotrebno”, kaže on.

Srbinovski smatra da ovaj hakerski napad a i nekoliko tokom večeri, posebno onaj na najveci news portal u zemji time.mk, daje osnove sumje da ipak u svijetu postoje određeni centri koji ne žele da dožive kako se Makedonija razvija i djeluje demokratski.

“Sada ne bi da imenujem ko stoji iza ovih napada koji nanose veliku štetu demokratiji u Makedoniji, ali gotovo pa sigurno verujem da će državne institucije otvoriti istragu koja će rezultirati faktima”, kaže nas sagovornik.

Na stranu ovaj uvod, nastavlja on, moram da notiram da su izborni rezultati neriješeni, odnosno da razlika između broja poslanika najveće stranke je minimala i to znači da obe od dvije vodeće  stranke SDSM I VMRO DPMNE imaju mogućnost da formiraju vladu.

“Ipak, sudeći po ovim izborima najveći pobjednik je DUI (najveća albanska stranka) i stranka Levica. Dui je faktor koji sad odlučuje ko će da vlada zemljom, i u isto vrijeme to znači da mogu da diktiraju iduću politiku zemlje a time i propagiraju i ostvare svoje zahtjeve. Recimo, postoji realna mogućnost da Albanac prvi put postane premijer zemlje jer je to bio glavni adut izborne kampanje ove stranke”, kaže Srbinovski.

On kaže kako od nove vlade možemo očekivati, bez razlike ko je sastavio da bude nestabilana u puna političkih potresa, što na kraju može rezultirati i brzim prijevremenim sljedećim izborima koji bi mogli čak da se dese i naredne godine u isto vrijeme sa lokalnim izborima.

“Demokratija je pobjednik ovih izbora ali država  je izgubila stabilnu vladu, koja je itekako potreba da upravlja Makedonijom za vrijeme pandemije korona virusa i da se oslabi negativnih uticaja ekonomske krize koja vlada u istom periodu dok je aktivan i virus kovid-19”, kaže ovaj analitičar.

Dalje, dodaje Srbinovski, nema sumnje da ova buduća vlada vodi Makedoniju u neki drugi pravac koji nije NATO i EU.

“VMRO DPMNE i SDSM imaju gotovo iste politike gledanja na ovu temu, samo je razlika ko može brzo da ispuni naše strateške ciljeve, zato i ne prognoziram velike promjene na ovom pitanju”, kaže on.

Kada su u pitanju odnosi sa susjedima, Srbinovski kaže da oni mogu biti problem, posebno oni sa Bugarskom.

“Ako desnica sastavi vladu, nastat će pometnje oko rješavanja  određenih pitanja povezanih sa spor između Makeodnije i Bugarske oko našeg jezika koji oficijalna Sofija negira. Za ostale granice (Albanija, Grčka, Kosovo i Srbija) mogu samo da predvidim da se stanje može samo poboljšati i da će porasti ekonomska saranja”, kaže on.

Generalno, dodaje Srbinovski, narednih mjeseci bit će puno političkih turbulencija na unutrašnjem nivou, jer će se partijski interesi lomiti kao na pijaci i bazaru, trgovat će se poslanicima i pogazit će se sva obećanja stranaka data u kampanji.

“Sada stranke počinju rat za prevlast i  to će trajati dugo, čak do sljedećih izbora jer jednak broj poslanika znači  slabu vlast i slabu vladu”, zaključio je Aleksandar Srbinovski.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo