9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

13.07.2020 / 18:37 KORONAVIRUS - Koronavirus

Tedros: Postoji izlaz iz pandemije, može se kontrolisati širenje virusa

Tedros: Postoji izlaz iz pandemije, može se kontrolisati širenje virusa
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da se pandemija COVID-19 globalno pogoršava i da se stvari već neko vrijeme neće vratiti na stanje kakvo je bilo prije pandemije.

Ipak, Tedros je rekao da postoji izlaz iz pandemije i da nikada nije kasno da se kontroliše širenje virusa čak i u mjestima gdje je ogroman broj zaraženih, javio je AP.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, Tedros rekao je da "neće biti povratka na ranije normalno stanje u doglednoj budućnosti".

Tedros je naveo da iako su brojne zemlje, posebno u Evropi i Aziji, dovele epidemiju pod kontrolu, previše drugih praksi dovodi do povećanja broja zaraženih.

Tedros je također kritikovao političke lidere zbog miješanih poruka o koronavirusa što dovodi do narušavanja povjerenja, ali nije prozvao poimenice niti jednog političara.

Tedros je pozvao zemlje da usvoje sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje ogromnog broja slučajeva u mnogim zemljama, napominjući da otprilike polovina svih novih slučajeva sada dolazi iz SAD-a.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo