15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

12.07.2020 / 14:36 KORONAVIRUS - Infektolog Matteo Bassetti

Epidemija u Italiji je prošla!

Epidemija u Italiji je prošla!
Foto: Arhiv
Infektolog Matteo Bassetti, direktor Klinike za Infektivne bolesti u Genovi, kaže da je epidemija COVID-19 u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima.

"Onaj ko prati epidemiološku situaciju u Italji mogao bi pomisliti da smo još u jeku pune epidemije virusa korona. Svake vijesti počinju sa dnevnim izvještajima o broju zaraženih i hospitalizovanim. Ali, to je pogeršan utisak. Epidemija virusa COVID-19 je prošla, i to se vidi po brojevima: imali smo 4.000 pacijenata u intenzivnoj njezi, a danas u zemlji sa više od 60 miliona stanovnika, samo 60", kaže dr Bassetti.

Kako prenosi agencija AGI, on je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izvještaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, koliko hospitalizovanih i slično.

Ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji, tvrdi doktor Bassetti.

"Insistira se na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da smo uspjeli da izađemo iz krize", kaže infektolog.

Po njegovoj ocjeni, problem je u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima, ali i među "stručnjacima" kojima i sam pripada.

"To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plašimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije je prošla", zaključio je Bassetti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo