2°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 2°C

10.07.2020 / 11:37 KORONAVIRUS - 582 uzorka

U RS 114 novih slučajeva virusa korona, jedna osoba preminula

U RS 114 novih slučajeva virusa korona, jedna osoba preminula
Foto: Arhiv
U Republici Srpskoj je laboratorijski potvrđeno još 114 slučajeva zaraze novim virusom korona, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Po njegovim riječima, imamo pogoršanje epidemiološke situacije u većini opština.

Najveći problem su i dalje okupljanja, ističe on, ali dodaje da je bitno pridržavanje svih mjera preporučenih zbog širenja virusa korona.

– Fizička distanca od dva metra u mnogome smanjuje mogućnost zaraze virusom, čak i u kontatktu sa pozitinim osobama. Apelujemo na građane da budu svjesni da je najveća odgovornost na svakom pojedincu. Moramo sačuvati zdravstveni sistem. I moramo da se pridržavamo mjera Instituta i da sačuvamo i zdravlje. Zdravstveni sistem trenutno trpi ogroman pritisak i na primarnom i sekundarnom nivou – kaze Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević ističe da su testirana 582 uzorka.

Prijavljen je i jedan smrtni slučaj osobe iz Banjaluke. Do sada je prijavljeno 138 smrtnih ishoda u Srpskoj.

– Ovo je treći dan da imamo trocifren broj dnevno novooboljelih i to je zabrinjavajuće. U posljednja 24 časa najviše je novopotvrđenih iz Banjaluke, ukupno 28 – kaže ona.

U UKC trenutno je 47 osoba na liječenju, a dvoje je na respiratoru. U ostalim bolnicama je 131 pacijent.

Ona je podsjetila i na mjere koje su propisane za ponašanje u domaćinstvu u kojem ima osoba sa potvrđenim virusom korona.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo