23°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 28°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 10:45 KORONAVIRUS - Japan

Ekonomija će se smanjiti najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija

Ekonomija će se smanjiti najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija
Foto: Arhiv
Japanska ekonomija smanjit će se najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija u periodu od marta 2020. do marta 2021., prisiljavajući vladu da sastavi još jedan poticajni paket kako bi ublažila udarac od pandemije koronavirusa, ...

... pokazao je izvještaj agencije Reuters objavljen u petak.

Predviđa se da će sljedeći korak politike Banke Japana (BOJ) biti povećanje poticaja, ali se ne smatra da će pandemija ove godine izazvati krizu u bankarskom sektoru.

Također se predviđa da će se treća najveća svjetska ekonomija ove fiskalne godine smanjiti za 5,3 posto, a to predstavlja najveće smanjenje otkad su uporedni podaci postali dostupni 1994. godine.

Sljedećih će se godina oporaviti za 3,3 posto, navodi se.

Ekonomija će rasti u godišnjem tempu od 10,0 posto u tekućem tromjesečju kalendarske 2020. godine, nakon što je u drugom tromjesečju završno s junom imala smanjenje od 23,9 posto, pokazuje anketa.

- Bit će potrebno dvije do tri godine da se ekonomske aktivnosti u Japanu vrate u normalne nivoe, jer će prekomorska tržišta vjerovatno i dalje biti pogođena pandemijom koronavirusa  - rekao je Atsushi Takeda, glavni ekonomist u istraživačkom institutu Itochu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo