16°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

09.07.2020 / 11:48 KORONAVIRUS - Koronavirus

Slovenija uvela strože mjere, zabranila okupljanje više od 10 ljudi

Slovenija uvela strože mjere, zabranila okupljanje više od 10 ljudi

U Slovenijije u zadnja 24 sata na koronavirus testirana 1271 osoba, a potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze, objavila je u četvrtak slovenska vlada, a u zemlji su od danas uvedene određene restrikcije za veća okupljanja ljudi.

To je znatno smanjenje novih infekcija u odnosu na prethodni dan, kad je sa 1607 testova otkriveno 24-ero inficiranih.

Trenutačno je u bolnici zbog Covida-19 ukupno 15 osoba, jedna više nego dan ranije, ali nijedan pacijent ne treba intenzivno liječenje, objavilo je ministarstvo zdravstva, dok je aktivnih slučajeva koronavirusa u državi trenutno oko 250.

Od danas su u Sloveniji zbog osjetnog rasta novih slučajeva zaraze u zadnja dva tjedna uvedene restrikcije za veća okupljanja ljudi, pa je maksimalni broj dopuštenih zajedničkih druženja smanjen na deset, s time da uz posebne uvjete i dozvolu epidemiologa u nekim slučajevima ta brojka može biti najviše pedeset, uz obvezu prijavljivanja sudionika.

Sportski i kulturni događaji s do 500 sudionika i dalje su dopušteni, ali uz sve propisane epidemiološke mjere vezane na fizički razmak sudionika i numeraciju sjedišta.

Novi paket zakona

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je sinoć za slovensku televiziju da se ne predviđaju nove restrikcije za okupljanja i kretanje na javnim mjestima ako se do kraja mjeseca dosegne "vrh" sadašnjeg vala.

Slovenski parlament danas je započeo zasjedanje na kojemu bi trebalo donijeti novi zakonski paket za razdoblje koronakrize.
Vlada je među ostalim u okviru tog zakona predložila i uvođenje aplikacije za mobilne telefone, kako bi se bolje mogle kontrolirati osobe u izolaciji i karanteni, pri čemu bi za aktivno zaražene instalacija takvog dodatka u telefon bila obvezna, a za druge dobrovoljna.

Premijer Janez Janša kazao je da je to jedina alternativa za novo veliko širenje Covida-19 jer bi zbog porasta novih slučajeva u suprotnome trebalo ponovo zatvarati društveni život i gospodarstvo.

No, oporba se tom rješenju protivi i smatra ga neprimjerenim, a da aplikacija koja bi se zasnivala na blue-tooth tehnologiji i navodno jamčila zaštitu privatnosti zadire u ljudska prava ocijenio je i kriminološki institut Pravnog fakulteta u Ljubljani.
Do sada je od početka epidemije u Sloveniji bilo potvrđeno 1776 slučajeva zaraze novim koronavirusom, a umrlo je 111 ljudi među zaraženima.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo