8°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C

07.07.2020 / 21:09 KORONAVIRUS - Dr. Michael Ryan

Ne bi iznenadio rast broja umrlih od COVID- 19

Ne bi iznenadio rast broja umrlih od COVID- 19
Dr. Michael Ryan / Vijesti.ba
Čelnik odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije izjavio je u utorak da širenje koronavirusa nastavlja da dobija na tempu u čitavom svijetu. Ukazujući da vidljivo povećanje broja potvrđenih slučajeva o kojima je javljeno u proteklih ...

... pet ili šest sedmica, dr. Michael Ryan upozorio je da bi uskoro mogao da uslijedi rast broja smrtnih slučajeva.

- U aprilu i maju suočavali smo se sa 100.000 slučajeva zaraze dnevno. Danas se suočavamo s 200.000 - izjavio je Ryan na brifingu za novinare u Ženevi.         

Ryan je kazao kako izgleda da je broj smrtnih slučajeva od COVID-19 trenutno stabilan, ali je upozorio da često postoji vremenski jaz između vremena kada se broj potvrđenih slučajeva zaraze poveća i kada se javi o smrtnom ishodu zbog vremena potrebnog koronavirusu da nanese štetu u organizmu pacijenta.

Ryan je također odbacio ideju da je značajan rast broj zaraženih zaahvaljujući povećanom broju testiranja i kazao da se "ova epidemija ubrzava".

On se nada da će kolektivno znanje o efikasnom liječenju pacijenata od COVID-19 pomoći u održavanju broja smrtnih slučajeva na relativno niskom nivou, ali je kazao da se to ne može garantirati.

- Mi smo samo uočili ovo ubrzano povećanje broja slučajeva zaraze tokom proteklih pet do šest sedmica. Stoga ne mislim da će biti iznenađujuće ukoliko broj smrtnih slučajeva ponovo počne da raste – izavio je Ryan, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo