27┬░C
Mostar 33┬░C
Tuzla 28┬░C
Banja Luka 30┬░C
Biha─ç 30┬░C
Powered by Dark Sky

07.07.2020 / 21:09 KORONAVIRUS - Dr. Michael Ryan

Ne bi iznenadio rast broja umrlih od COVID- 19

Ne bi iznenadio rast broja umrlih od COVID- 19
Dr. Michael Ryan / Vijesti.ba
─îelnik odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije izjavio je u utorak da širenje koronavirusa nastavlja da dobija na tempu u ─Źitavom svijetu. Ukazuju─çi da vidljivo pove─çanje broja potvr─Ĺenih slu─Źajeva o kojima je javljeno u proteklih ...

... pet ili šest sedmica, dr. Michael Ryan upozorio je da bi uskoro mogao da uslijedi rast broja smrtnih slu─Źajeva.

- U aprilu i maju suo─Źavali smo se sa 100.000 slu─Źajeva zaraze dnevno. Danas se suo─Źavamo s 200.000 - izjavio je Ryan na brifingu za novinare u ┼Żenevi.         

Ryan je kazao kako izgleda da je broj smrtnih slu─Źajeva od COVID-19 trenutno stabilan, ali je upozorio da ─Źesto postoji vremenski jaz izme─Ĺu vremena kada se broj potvr─Ĺenih slu─Źajeva zaraze pove─ça i kada se javi o smrtnom ishodu zbog vremena potrebnog koronavirusu da nanese štetu u organizmu pacijenta.

Ryan je tako─Ĺer odbacio ideju da je zna─Źajan rast broj zara┼żenih zaahvaljuju─çi pove─çanom broju testiranja i kazao da se "ova epidemija ubrzava".

On se nada da ─çe kolektivno znanje o efikasnom lije─Źenju pacijenata od COVID-19 pomo─çi u odr┼żavanju broja smrtnih slu─Źajeva na relativno niskom nivou, ali je kazao da se to ne mo┼że garantirati.

- Mi smo samo uo─Źili ovo ubrzano pove─çanje broja slu─Źajeva zaraze tokom proteklih pet do šest sedmica. Stoga ne mislim da ─çe biti iznena─Ĺuju─çe ukoliko broj smrtnih slu─Źajeva ponovo po─Źne da raste – izavio je Ryan, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo