16°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

07.07.2020 / 17:45 KORONAVIRUS - Predsjednik Brazila

Bolsonaro koji je ismijavao pandemiju pozitivan na koronavirus

Bolsonaro koji je ismijavao pandemiju pozitivan na koronavirus
Jair Bolsonaro / Vijesti.ba
Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro pozitivan je na korona virus. Kako javljaju svjetski mediji, on se testirao u ponedjeljak nakon što su mu se pojavili simptomi među kojim je bila i visoka temperatura.

On je jedan od predsjednika koji su kontinuirano umanjivali opasnost ovog virusa govoreći da je to "obična prehlada" koja ga sigurno neće pogoditi.

Apelovao je i na regionalne guvernere da se otvore govoreći kako će to naštetiti ekonomiji, a u ponedjeljak je ublažio odluke o nošenju zaštitnih maski.

BBC podsjeća da je on u aprilu rekao da, i u slučaju da se zarazi, "neće brinuti jer ne bi osjetio ništa ili bi bilo kao manja prehlada ili blaga gripa". Tada je bilo ispod 3.000 umrlih i oko 40.000 zaraženih u Brazilu, ali brojevi su od tada drastično porasli.

U ponedjeljak je prisustvao većem broju javnih skupova bez maske, čak i kada su lokalci zatražili do njega da je stavi. U nedjelju je bio u društvu sa ministrom vanjskih poslova Ernesom Araujom na proslavi Dana nezavisnost američkoj ambasadi u Brazilu. Niko na tim fotografijama nije nosio masku niti je držao socijalnu distancu.

Bolsonaro se do sada testirao četiri puta, a ranije je bio negativan.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo