8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

06.07.2020 / 22:03 KORONAVIRUS - Kako pobijediti virus

Naučnik pokazao učinak nošenja zaštitne maske

Naučnik pokazao učinak nošenja zaštitne maske
Foto: Twitter
Iako mnogo zemalja širom svijeta ublažava svoje mjere sigurnosti uzrokovane pandemijom virusa korona i kompanije se ponovo otvaraju, borba s novim virusom još uvijek nije gotova.

To znači da je nošenje maske jednako važno koliko i prije mjesec ili dva. Međutim, nošenje maski preporučuje se samo u zatvorenim prostorijama, iako njihovo nošenje bitno umanjuje rizik od zaraze.

Istraživač Rich Davis je svim pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje maske jednostavnim eksperimentom korištenjem agar kultura. Naučnik je dokazao kako maska blokira kapljice iz naših usta i grla kada kišemo, pjevamo, govorimo i kašljemo.

Samo nošenjem maske može se pobijediti pandemija virusa korona, Davisov je stav. U prvom eksperimentu ispostavilo se da se bakterije najviše šire kada kašljemo ili kišemo, a manje kada govorimo ili pjevamo. U svakom slučaju maska je uspijevala u potpunosti zaustaviti širenje.

U drugom eksperimentu Davis se bavio distancom. Prvo je kašljao na određenoj distanci s maskom, a onda i bez nje. Pokazalo se da ste bez maske sigurni tek na oko dva metra udaljenosti.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo