8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

06.07.2020 / 11:09 KORONAVIRUS - Covid-19

Evropska unija donirala respiratore za SKB Mostar

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uručila je medicinsku opremu Centru za urgentnu medicinu SKB-a Mostar.

Riječ je o opremi u okviru programa pomoći našoj zemlji u borbi protiv koronavirusa koja između ostalog ukljućuje i četiri respiratora.

Šef delegacije EU Johann Sattler rekao je da će oprema poslužiti i nakon što prođe pandemija koronavirusa, kao i da je Evropskoj uniji stalo do ove regije. Želja im je, kako kaže, vidjeti Bosnu i Hercegovinu dijelom Evropske unije.

- Naša ulaganja ovdje su velika. Pomažemo medicinski sektor sa sedam miliona eura, kao i privredu pogođenu pandemijom. Hercegovina je naročito ugrožena, ponajviše sektor turizma. Za privredni sektor izdvojili smo oko 70 miliona eura. Želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao dio naše porodice. Tretiramo je kao članicu u raznim projektima. Tako je bilo i ranije i to je potvrda naše solidarnosti, izjavio je Sattler.

Premijer Nevenko Herceg zahvalio je Sattleru i ostatku delegacije EU, naglasivši da to nije samo medicinska, već i pomoć za privrednike u našoj zemlji.

Rekao je i da je EU najlojalniji partner Bosne i Hercegovine, a vjeruje i da će današnja pomoć biti dragocjena za SKB.

Šef odjela za anesteziju i reanimaciju SKB-a, doktor Zoran Karlović kazao je da niko nema onoliko respiratora koliko situacija ubuduće može nalagati.

Posebno je zadovoljan što su donirani respiratori iz EU, koji su bez sumnje kvalitetni.

I direktor bolnice Ante Kvesić konstatovao je da je riječ o vrhunskoj opremi.

- Imamo porast broja zaraženih. Nadam se da ćemo sve to uspjeti blokirati. Dobro je da i dalje pazimo na socijalnu distancu, rekao je Kvesić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo