6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

04.07.2020 / 18:19 KORONAVIRUS - Blokiran prilaz pogonu

Njemačka: Protesti ispred klaonice iz koje se proširio koronavirus

Njemačka: Protesti ispred klaonice iz koje se proširio koronavirus
Foto: EPA - Vijesti.ba

Demostranti su blokirali prilaz mesnom pogonu Tönnies u mjestu Rheda-Wiedenbrück koji se posljednjih sedmica nalazi na udaru kritika zbog nehumanih uslova u kojima rade radnici s istoka Evrope, što je pogodovalo izbijanju koronavirusa u toj regiji.

 

"Zatvorite industriju životinja" i "Prekinite s izrabljivanjem ljudi, životinja i prirode", stajalo je na transparentu koji su istaknuli aktivisti, popevši se na krov tvornice. U isto vrijeme je ispred zgrade protestvovalo stotinjak osoba.

Na proteste je pozvao savez "Zajednički protiv industrije životinja" koji je u jednom priopćenju zatražio trajno zatvaranje najveće evropske klaonice i pogona za preradu mesa.

Ovaj pogon je zatvoren već nekoliko sedmica nakon što je ovdje nastalo novo žarište koronavirusa, uglavnom među radnicima iz istočne Evrope koji pod lošim uslovimaa rade u njemačkoj mesnoj industriji.

Promjena pristupa unutar prehrambene industrije

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u okrugu Gütersloh, gdje se nalazi tvornica Tönnies, ponovno su uvedene posebne mjere, a stotine radnika klaonice se nalaze u karanteni.

Ovaj slučaj je iznova pokrenuo rasprave o uslovima rada u njemačkoj mesnoj industriji gdje se u velikom broju i uz slabije plaće zapošljavaju mesari iz istočne Europe, pretežito Rumunjske i Poljske.

Danas je i premijer Bavarske Markus Soeder zatražio promjenu pristupa unutar prehrambene industrije i okretanje manjim stočarskim farmama i održivijoj poljoprivredi.

"Odgovor na trenutne probleme je možda poljoprivredna ekologija umjesto poljoprivrednog kapitalizma", poručio je demokršćanski političar Soeder u videoporuci.




(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo