6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

04.07.2020 / 15:47 KORONAVIRUS - Giuseppe Conte

Italija razmatra fiskalne mjere za pomoć turizmu i automobilskoj industriji

Italija razmatra fiskalne mjere za pomoć turizmu i automobilskoj industriji
Giuseppe Conte / Vijesti.ba
Italija razmatra fiskalne mjere kako bi podstakla ulaganja u automobilsku i turističku industriju, dva sektora koja su najteže pogođena pandemijom koronavirusa, izjavio je u subotu premijer Giuseppe Conte.

Govoreći na konferenciji koju je organizovao sindikat UIL-a, Conte je rekao da vlada treba "redefinisati" poreske olakšice u korist zelenih, digitalnih investicija, dodajući da "moramo podržati najgore pogođene industrije poput automobilske i turističke".

Vlada bi od iduće sedmice počela raditi na sveobuhvatnoj poreskoj reformi, rekao je on, ali nije dao dodatna objašnjenja.

Automobilska industrija čini 6,2 posto italijanskog bruto proizvoda, pokazuju podaci kompanije Fiat Chrysler Automobiles.

Italijanski parlament u petak je dao zeleno svjetlo paketu poticaja za prodaju najsavremenijih automobila sa motorom sa sagorijevanjem, kao i električnih i hibridnih vozila, rekla su dva zastupnika Reutersu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, Italija je peta najposjećenija zemlja na svijetu, a turizam predstavlja oko 13 posto BDP-a, pokazalo je Svjetsko vijeće za trgovinu i turizam.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo