18°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

03.07.2020 / 22:10 KORONAVIRUS - Covid-19

Njemačka za sada ima dovoljno remdesivira, SAD pokupovao zalihe

Njemačka za sada ima dovoljno remdesivira, SAD pokupovao zalihe
Foto: AFP / Vijesti.ba
Njemačka je za sada osigurala dovoljnu zalihu lijeka remdesivira i očekuje da će proizvođač Gilead osigurati dovoljno lijeka za buduće potrebe, objavilo je u srijedu njemačko ministarstvo zdravlja.

Remdesivir će vjerojatno postati prvi odobreni lijek za covid-19 u Europi.

Američko ministarstvo zdravlja ovaj je tjedan objavilo da je kupilo svu Gileadovu planiranu proizvodnju tog lijeka za srpanj i 90 posto proizvodnje za kolovoz i rujan, prenosi Hina.

"Savezna vlada je na samom početku osigurala remdesivir za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom. U ovom trenutku rezerve su još dovoljne", priopćilo je njemačko ministarstvo zdravlja.

Uz uvjetno odobrenje za puštanje na tržište, koje bi Europska komisija trebala objaviti ovaj tjedan, dolazi obveza isporuke dovoljnih količina lijeka u budućnosti, dodaje se.

"Vjerujemo da će Gilead ispuniti tu obvezu", navodi ministarstvo.

Britanski Guardian u srijedu je objavio kako su Sjedinjene Države pokupovale gotovo sve zalihe remdesivira, lijeka koji djeluje u liječenju covida-19, navodeći da ga ostatak svijeta zbog toga neće moći nabaviti.

Remdesivir, isprva razvijen kao lijek protiv ebole, no koji se pokazao neuspješnim protiv te bolesti, proizvod je američkog proizvođača Gilead i prva je terapija koja je pokazala učinkovitost kod hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u kliničkom ispitivanju većih razmjera.

Gilead ima patent na lijek, pa ga i jedini smije proizvoditi.

Osim što su zgroženi američkim jednostranim djelovanjem u pribavljanju svih zaliha tog lijeka, stručnjaci su zabrinuti i zbog širih implikacija tog čina u slučaju razvoja cjepiva, piše britanski medij.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo